Meddelelse

Kunstværk ved ALMA

Observatoriet er vært for en enorm golfboldinstallation

26. juni 2015

ALMA Observatoriet modtog fornyligt dens første kunstudstilling: en golfbold af enorme dimensioner, som er opstillet ved siden af antennerne i en højde af 5 000 m over havet på Chajnantorsletten. Det er et oppusteligt kunstværk, som er en del af et omrejsende projekt med titlen Mixed Game (Juego Mixto) af den polske kunstner Dagmara Wyskiel [1], som har boet i Antofagasta i det nordlige Chile i mere end ti år.

Når kæmpegolfbolden er rejst igennem  Atacamaørkenen, rejser den videre til Grey Glacier i Magallanes-distriktet, og derefter skal den til kysten ved Valparaiso.

"Mixed Game indbefatter introduktionen af et gådefuldt men på samme tid visuelt syntetisk objekt i forskellige åbne rum i landskabet," forklarer kunstneren. Hun arbejder med moderne kunst, grafisk design, kunstuddannelse og kulturel udvikling. Dagmara Wyskiel tilføjer: "Det objekt, som er opsat antyder, at der måske langt om længe er dukket noget op som svar på vores intense og uopholdelige snagen i Universets betydning i form af bølger fra det fjerne. Problemet er, at noget som på een gang er så hjemmevant og uventet måske ikke lige er hvad vi havde tænkt os."

For mange af ALMAmedarbejderne, som står for det daglige vedligehold af de 66 antenner, virkede det, at der pludselig dukkede en enorm kugle op, som en optisk illusion eller en drøm. Først ved nærmere øjesyn fandt de ud af, hvad de var for et objekt.

Kunstværket positionering sammen med fortroppen for moderne astronomi giver en sjælden mulighed for at udveksle ideerne i begge områder med nye tilskuerskarer. I den sidste ende ser vi, at både kunstnere og astronomer må lade fantasien råde, hvis de ønsker at opnå deres mål.

ALMA er opholdssted nummer to for Juego Mixto. Før den trillede op i  Andesbjergene, har kuglen krydset et af de tørreste steder på Jorden, Quillaguaørkenen, og snart krydser den Patagonien og vil til slut rejse ud over havet.

ALMA er et partnerskab imellem ESO (på vegne af medlemstaterne), NSF (USA), NINS (Japan), NRC (Canada), NSC og ASIAA (Taiwan) og KASI (Sydkorea) i samarbejde med Chile. The Joint ALMA Observatory drives af ESO, AUI/NRAO og NAOJ.

Note

[1] Dagmara Wyskiel har en Masters in Art fra Academy of Fine Arts i Kraków, Polen. Hun har boet i New York, på Tenerife og i Frankfurt. I Antofagasta er hun med i en række initiativer; både på det fælles sociale område og som individuel kunstner i projekter, som har formet kunstscenen i denne nordlige chilenske by.

Kontakter

Ole J. Knudsen

ESON-Danmark Stellar Astrophysics Centre Aarhus Universitet

Aarhus, Danmark

telefon 8715 5597

mobil 4059 4520

e-mail: eson-denmark@eso.org

Om meddelelsen

Id:ann15048

Billeder

Kunstudstilling ved ALMA
Kunstudstilling ved ALMA
Kunstudstilling ved ALMA 2
Kunstudstilling ved ALMA 2
Kunstudstilling ved ALMA 3
Kunstudstilling ved ALMA 3
Kunstudstilling ved ALMA 4
Kunstudstilling ved ALMA 4