Et mikrolinsemysterium

Dette fantastisk flotte stjernefoto viser den kugleformede stjernehob NGC 6553 i stjernebilledet Skytten., og omkring 19 000 lysår borte fra os på Jorden. Her har astronomerne oplevet et uforklaret mikrolinsefænomen.
Mikrolinsning er en afart af gravitationslinsning, hvor lyset fra en fjern kilde afbøjes af tyngdefeltet fra et objekt i forgrunden. Det giver et forstørret billedet af det fjerne objekt. I NGC 6553 sørgede forgrundsobjektet for at afbøje lyset fra en rød kæmpestjerne i baggrunden (vist med den røde pil). Hvis denne røde stjerne befinder sig i selve hoben - noget, som forskerne mener, der kun er 50% chance for - kan det dreje sig om et sort hul med en masse på to gange Solens., og hvis det er rigtigt, vil det være første gang, man har set sådan et i en kuglehob. Det vil også være det ældste sorte hul vi har set, med en masse, som er sammenlignelig med en stjernes. Om det så altsammen er rigtigt, vil kun fremtidige observationer kunne vise.
Det er ESOs VISTA teleskopParanal-Observatoriet i Chile, som har været brugt til at finde denne kosmiske mærkværdighed. VISTA er i gang med et oversigtsarbejde, VVV (VISTA Variables in the Vıa Lactea Survey), hvor man i det nær-infrarøde område scanner de centrale dele af Mælkevejen.

Link
Den videnskabelige artikel bag optagelsen

Kilde:

ESO

Om billedet

Id:potw1540a
Sprog:da
Type:Kollage
Udgivelsesdato:5. oktober 2015 10:00
Størrelse:5449 x 3852 px

Om objektet

Navn:NGC 6553
Type:Milky Way : Cosmology : Phenomenon : Lensing
Afstand:20000 lysår

Billedformater

Stor JPEG
10,3 MB
Skrærm JPEG
555,7 KB