Tiedote

Adaptiivisen optiikan laitteisto GALACSI on valmis kiinnitettäväksi VLT-kaukoputkeen

VLT:n MUSE näkee pian entistä tarkemmin

15. huhtikuuta 2016

Adaptiivisen optiikan laitteisto GALACSI, minkä ESO:n insinöörit ovat rakentaneet ESO:n päämajassa Garchingissa Saksassa, on nyt kauttaaltaan testattu ja se on läpäissyt kirkkaasti kaikki sille asetetut testit. Se lähetetään Chileen myöhemmin tänä vuonna ja kiinnitetään Cerro Paranalilla sijaitsevaan ESO:n VLT-kaukoputkeen.

GALACSI on osa adaptiivisen optiikan laitteistoa, mikä parantaa huomattavasti MUSE-instrumentin tehokkuutta. MUSE on laajan kuvakentän spektrografi, mikä toimii näkyvän valon alueella. MUSE-instrumentti GALACSI-laitteiston kanssa muodostavat MUSE-laitteiston. GALACSI:n ja MUSE:n yhdistäminen käytännössä tuplaa jokaiseen kuvapikseliin tulevan energian, jolloin tähtitieteilijät saavat käyttöönsä paljon tehokkaamman laitteiston. Sen lisäksi, että VLT:n ominaisuudet paranevat huomattavasti, tullaan GALACSI:a ja muita adaptiivisen optiikan laitteiston osia käyttämään rakenteilla olevassa jättimäisessä E-ELT-kaukoputkessa.

Adaptiivisen optiikan systeemi kompensoi ilmakehän turbulenssin aiheuttaman kuvan epätarkkuuden maanpäällä tehtävissä havainnoissa. Valon kulkiessa ilmakehän läpi sen kulkusuunta muuttuu jatkuvasti ja kaukoputken kautta katsottuna kohde on epätarkka. GALACSI:ssa on 4 natrium-laseria ja siitä lähtevä lasersäde lähetetään yhdestä VLT-kaukoputkesta. Lasersäteen avulla tehdään taivaalle keinotähti, mikä tunnetaan myös ohjaustähden nimellä. Sensorit seuraavat näiden aputähtien liikkeitä, kun niistä peräisin oleva valo tuikkii ilmakehän turbulenssin vuoksi. Tämän avulla tietokone laskee teleskoopin mukautuvaan apupeiliin (uusi lisäys VLT-kaukoputkeen) tehtävät muutokset, joiden avulla ilmakehän aiheuttamat häiriöt saadaan poistettua. Näin todellisista tähtitaivaan kohteista saadaan äärimmäisen tarkkoja kuvia.

Linkit

Yhteystiedot

Robin Arsenault
ESO
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6524
S-posti: rarsenau@eso.org

Peter Grimley
ESO, Assistant Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6383
S-postil: pgrimley@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann16025

Kuvat

Green light for GALACSI's blue glow
Green light for GALACSI's blue glow
Englanniksi
GALACSI on the testbed at ESO's Headquarters
GALACSI on the testbed at ESO's Headquarters
Englanniksi
GALACSI in ESO
GALACSI in ESO
Englanniksi
A GALACSI on Earth
A GALACSI on Earth
Englanniksi
The team say farewell to GALACSI
The team say farewell to GALACSI
Englanniksi