Tiedote

ESO rakentaa ELT:n kokonaisella pääpeilillä

7. joulukuuta 2017

ESO:n hallinnollinen yksikkö eli neuvosto on juuri päättänyt lisäkuluista, mitkä koskevat Extremely Large Telescope-kaukoputken, eli  ELT:n pääpeilin (M1) viiden sisemmän segmenttien renkaan, yhden 133:n peilin varalla olevan segmentin (yksi kuudesosa täydestä M1:stä), sekä lisä peilisegmentin hankkimisesta huoltotoimenpiteitä varten. Tämä päätös tehtiin viimeisimmässä neuvoston kokouksessa Garchingissa Saksassa sen jälkeen ESO:n rahoitustoimikunta oli sitä suositellut ja siihen tarvittava rahoitus oli näköpiirissä.

ELT on mullistava maanpäälinen teleskooppi, missä tulee olemaan 39 m:n pääpeili, mikä rakentuu 798:sta hexagonaalisesta segmentistä. Se tulee olemaan maailman suurin optinen teleskooppi: “maailman suurin silmä taivaalle”. ELT:n havaintojen aloitusvuoden tähtäimenä on vuosi 2024.

Tähän mennessä projektin toisessa vaiheessa oli mukana ELT:n pääpeilin viisi sisempää segmenttien rengasta, mutta niitä ei vielä oltu rahoitettu. Toinen vaihe sisälsi myös peilisegmenttien pesemiseen, puhdistukseen ja pinnoitukseen tarvittavan koneiston, jotta peili säilyttää täyden toiminnallisuutensa koko ajan, sekä vaihe sisälsi myös 133:n peilin varakokoelman [1]. Näille teleskoopin toisen vaiheen osille on nyt näytetty vihreää valoa.

Teleskoopin rakentaminen edistyy nopeasti ja lähes 90% (rahallisesti) ensimmäisen vaiheen sopimuksista on jo tehty.

Lisähuomioita

[1] ELT:n 798:sta segmentistä koostuva pääpeili rakentuu symmetrisistä kuusikulmioista, joista rakentuvat viisi sektoria ovat samanlaisia, mutta jokaisen osan 133 segmenttiä ovat samanlaisia muiden kanssa, mutta loput 133 osaa ovat hieman erilaisia. Jotta jokaiselle pääpeilin segmentille löytyy varaosia, niin tarvitaan vielä seitsemäs 133:n osan segmentti.

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Ouh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
S-posti: rhook@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann17085

Kuvat

Artists’s Rendering of the primary mirror of the ELT
Artists’s Rendering of the primary mirror of the ELT
Englanniksi