Tiedote

Pimeä kierros universumissamme

ESO Fellow johtaa tähtitiede showta sokeille ja visuaalisesti rajoittuneille

13. syyskuuta 2019

ESO Fellow Chris Harrison johtaa projektia, jossa suunnitellaan ja tuotetaan tähtitieteen näytöstä, mikä on suunnattu sokeille ja visuaalisesti rajoittuneille ihmisille. A Dark Tour of the Universe -elokuva tarjoaa helposti kosketettavan kokemuksen universumistamme käyttäen 3D-malleja astronomisista kuvista ja muokkaamalla aitoja kuvia ääneksi. Elokuva saa ensi-iltansa British Science Festivaleilla 13. syyskuuta 2019.

Elokuva alkaa tähtien ilmestyessä taivaalle ESO:n Very Large Telescopen vieressä Chilessä, yöllä 13. syyskuuta 2019. Käyttäen oikeaa dataa tähtien paikoista, suuruusluokista ja väreistä, elokuvan upeat surround-ääniefektit mahdollistavat yleisön kuulevan tähtien ilmestymisen.

Muissa esityksen kohokohdissa kuulee tähtien ja galaksien yhdistyvän, pääsee käsittelemään 3d-malleja, jotka ovat tehty yksistä ESO:n parhaimmista kuvista sisältäen ensimmäisen kuvan mustasta aukosta ja 360-kuvakulmaisen panoraamakuvan linnunradasta, jonka otti ESO:n Photo Ambassador Serge Brunier. Yksi aineiston osista, joka on muunnettu ääneksi, käy läpi eksoplaneetta NGTS-1b löytämisen, käyttäen Next Generation Transit Survey (NGTS) -instrumenttia ESO:n Paranalin Observatoriolta. NGTS-1b oli kolmas kaasuplaneetta, joka löydettiin kiertämästä M-dwarf tähteä.

Ihmisiä, joilla on näkökyky, suositellaan myös tulemaan esitykseen. Kyseiset henkilöt saavat paljon irti kokemuksesta, kun heidän silmänsä sidotaan.

Projekti, joka tehdään yhteistyössä BMW:n kanssa, on selvinnyt jatkoon arvostetussa TCT awardsissa, joka juhlistaa parhaita kehittäjiä, teknologiaa ja yhteistyökumppaneita kolmiulotteisen tulostuksen alalla, sekä itse kolmeulotteista tulostamista, suunnittelijoita ja sen insinöörejä. Palkintogaala pidetään 25. syyskuuta 2019.

Projektia johti ESO Fellow Chris Harrison, joka työskenteli monien tähtitieteilijöiden kanssa ESO:lta, kuten mm. muiden ESO felloweiden ja opiskelijoiden kanssa. Chris lisäsi kokemustaan planetaarionäytösten tuotannosta ESO:n Supernovassa osana hänen ESO Fellow velvoitteitaan, kun hän teki samalla tutkimusta ESO:n päämajassa Garchingissa lähellä Müncheniä.

Esitys tuotettiin yhdessä Nicolas Bonnen kanssa, joka on näkövammainen tähtitieteilijä Portsmouthin yliopistosta ja projektista nimeltä Tactile Universe. Hän toi projektiin paljon tärkeää näkökulmaa siihen, miten näkövammaiset tähtitieteilijät toteuttavat tutkimustaan. Hän myös muunsi kuvat 3-ulotteisiksi malleiksi ja hän näytöksessä puhujana.

Saksalainen yritys nimeltä BMW printtasi 300 kpl 3D-mallia näytöstä varten, kun taas maailmanlaajuinen insinööriyritys Arup käytti heidän akustiikkakonsultointitiimiään ja Sydneyläinen SoundLab tuotti ääneksi astrofysiikan konspeteja ja dataa luoden ääniraidan täydelle 6.1 surround-äänijärjestelmälle. Arup yhtiön UK Midlands toimisto tuotti teknistä tukea, jota tarvittiin ensi-illassa British Science Festivalissa.

James Reevell, brittiläinen muusikko ja opettaja loi shown kaikki musiikit, jotka luovat impressionismisen vaikutelman. Reevell käytti ESO:n tekemää simulaatiota mustista aukoista inspiraationaan sävellyksissään.

Audio tallenteet

A — Kuuntele tähtien ilmestyvän ESO:n Paranalin Observatorion taivaalla, Chilessä.

Tämä ääneksi muutettu materiaali mahdollistaa yleisön kuuntelevan tähtien ilmestyvän taivaalla 13. Syyskuuta 2019, ESO:n Very Large Telescopella, Chilessä. Äänet edustavat jokaista tähteä, jotka nousevat taivaalle. Kirkkaimmat tähdet ilmestyvät ensin ja tähden sävelkorkeus merkitsee sen väriä. Aikaa on nopeutettu ja tähtien oikeat paikat taivaalla havaitsee surround-äänijärjestelmän avulla. Äänitiedosto on muokattu täydestä surround-äänijärjestelmästä (6.1) stereoksi. Tämä materiaali on osa  A Dark Tour of the Universe -tähtitiede näytöstä, joka on tehty sokeille ja näkövammaisille.

Credit: Mitchell Allen/Kim Jones (Arup); Chris Harrison/Miranda Jarvis (ESO)

 

(WAVMP3

B — Kuuntele kataklystisesti muuntuvaa tähteä

Jotkut tähdet muuttuvat hyvin paljon ja niissä on valtavia muutoksia kirkkauksissa, kun ne leimahtelevat. Tämä ääneksi muutettu materiaali mahdollistaa yleisön kuuntelevan kataklysmisesti muuttuvaa tähteä (V344 Lyr), joka näyttää sekä lyhyttä, matala amplitudista (ajanjakso kestää noin 5 päivää) ja pitkää, suuri amplitudista (kestäen noin 15 päivää) muunnosta. Data on kerätty NASA:n Kepler missiosta, jossa seurattiin tähtien kirkkauksien vaihteluja ajan saatossa. Tämä materiaali on osa  A Dark Tour of the Universe -tähtitiede näytöstä, joka on tehty sokeille ja näkövammaisille, mutta sen ääni on muokattu surround -äänijärjestelmästä (6.1) stereolle.

Credit: Mitchell Allen and Kim Jones (Arup); Chris Harrison (ESO); Kepler Space Telescope data

 

(WAVMP3)

C —  Kuuntele galaksien yhdistyvän

Miljoonien ja miljardien vuosien ajanjaksolla galaksit voivat vetää puoleensa toisiaan ja myöhemmin törmätä tai yhdistyä. Linnunrata tulee lopulta törmäämään Andromedan galaksin kanssa. Vaikkakaan emme pysty näkemään tätä prosessia oikeissa galakseissa, sillä siinä menee liian pitkä aika, niin voimme luoda simulaatioita tietokoneella nopeuttaaksemme aikaa. Tämä ääneksi muutettu materiaali mahdollistaa yleisön kuulevan kahden galaksin yhdistymisen ja surround -äänijärjestelmä mahdollistaa heidän kuulevan galaksien lähestyvän toisiaan vastakkaisilta puolilta ja kiertävän toisiaan, kunnes ne vihdoin yhdistyvät. Tämä materiaali on osa  A Dark Tour of the Universe -tähtitiede näytöstä, joka on tehty sokeille ja näkövammaisille, mutta sen ääni on muokattu surround -äänijärjestelmästä (6.1) stereolle.

Credit: Mitchell Allen/Kim Jones (Arup); Chris Harrison (ESO); Florent Renaud (Lund Observatory)

 

(WAVMP3)

 

Linkit

Yhteystiedot

Oana Sandu
Community Coordinator & Communication Strategy Officer
ESO Department of Communication
Tel: +49 89 320 069 65
Email: osandu@partner.eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann19045

Kuvat

Montage of 3D models and their visual counterparts
Montage of 3D models and their visual counterparts
Englanniksi
Montage of 3D models
Montage of 3D models
Englanniksi