Lehdistötiedote

Tšekin tasavallan presidentin vierailu ESO:n Paranalin observatoriolla

7. huhtikuuta 2011

ESO:n Paranalin observatoriolla oli 6. huhtikuuta 2011 kunnia saada vieraikseen Tšekin tasavallan presidentti Václav Klaus ja hänen vaimonsa Livia Klausová, jotka käyttivät hyväkseen myös mahdollisuuden ihailla Cerro Armazonesia, suunnitella olevan E-ELT -teleskoopin tulevaa sijaintipaikkaa.

Kunnianarvoisalle vieraalle esiteltiin observatorion teknisiä laitteita ja hän oli läsnä, kun ESO:n VLT-teleskooppijärjestelmän yhden 8.2-metrisen yksikköteleskoopin kupoli avattiin yön havaintoja varten Cerro Paranalilla - maailman kehittyneimmässä näkyvän valon observatoriossa.

"Minulle on ilo toivottaa presidentti Klaus tervetulleeksi Paranalin observatoriolle ja esitellä hänelle omakohtaisesti maailman johtava tähtitieteellinen tutkimuslaitos, jonka ESO on suunnitellut, rakentanut ja jota se käyttää Euroopan tähtitieteen hyväksi," sanoi ESO:n pääjohtaja Tim de Zeeuw.

Presidentti Klaus vastasi, "Olen hyvin vaikuttunut ESO:n tänne aavikon keskelle rakentamasta merkittävästä teknologiasta. Tšekkiläiset tähtitieteilijät hyödyntävät jo hyvin näitä laitteita ja odotamme innokkaasti tšekkiläisen teollisuuden ja maan tieteellisen yhteisön panosta tulevaan E-ELT:hen."

VLT:n korokkeelta presidentillä oli mahdollisuus ihailla Cerro Armazonesia, kuten myös muita vaikuttavia Chilen Atacaman autiomaan näkymiä Paranalin ympäristössä. Cerro Paranalinn lähellä sijaitseva Armazones on valittu tulevan E-ELT:n sijoituspaikaksi (ks. eso1018). ESO hakee hallintoelimiensä hyväksyntää vuoden 2011 loppuun mennessä E-ELT:n miljardin euron kustannuksille. Rakennustöiden odotetaan alkavan vuonna 2012 ja toiminnan suunnitellaan alkavan ensi vuosikymmenen alussa.

Presidentti Klausin seurassa matkustivat Tšekin tasavallan ulkoasiainministeri, Karel Schwarzenberg, Tšekin suurlähettiläs Chilessä, Zdenek Kubánek, hallinnon merkkihenkilöitä ja tšekkiläinen teollisuusvaltuuskunta. Ryhmän isäntänä Paranalilla toimi ESO:n pääjohtaja, Tim de Zeeuw, ESO:n edustaja Chilessä, Massimo Tarenghi, toiminnanjohtaja Andreas Kaufer ja Jan Palous, Tšekin edustaja ESO:n johtokunnassa.

Teleskooppien avautumisen jälkeen presidentti Klausilla oli VLT:n korokkeella mahdollisuus nauttia vaikuttavasta auringonlaskusta Tyynen valtameren yllä. Sen jälkeen hän vieraili VLT:n kontrollihuoneessa, josta käsin käytetään neljää yksikköteleskooppia ja VLT-interferometria (VLTI). Täällä presidentti osallistui havaintojen aloittamiseen yhdellä VLT:n yksikköteleskooppien käyttökonsoleista.

Lisätietoa

ESO, Euroopan eteläinen observatorio, on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, sekä VISTA, maailman suurin kartoitusteleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 42-metristä optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Lisää E-ELT:stä
Valokuvia VLT:stä
Valokuvia Cerro Armazonesista

Yhteystiedot

Jari Kotilainen
Suomen ESO-keskus
Piikkiö, Finland
Puh.: +358 (0)2 333 8250
Sähköposti: jarkot@utu.fi

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Puh.: +56 2 463 3143
Sähköposti: mtarengh@eso.org

Gonzalo Argandoña
ESO education and Public Outreach Department
Santiago, Chile
Puh.: +56 2 463 3258
Matkapuhelin: +56 9 9 829 4202
Sähköposti: gargando@eso.org

Douglas Pierce-Price
Public Information Officer
Garching, Germany
Puh.: +49 89 3200 6759
Sähköposti: dpiercep@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1112.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1112fi
Nimi:ESO Director General, Paranal, President, Very Large Telescope
Facility:Very Large Telescope

Kuvat

President of Czechia, Václav Klaus, visiting ESO's Paranal Observatory
President of Czechia, Václav Klaus, visiting ESO's Paranal Observatory
Englanniksi
President of Czechia, Václav Klaus, visiting ESO's Paranal Observatory
President of Czechia, Václav Klaus, visiting ESO's Paranal Observatory
Englanniksi