Het ELT-concept

Artist impression of the ELTHet huidige kernconcept gaat uit van een telescoop met een hoofdspiegel van 39,3 meter en een beeldveld van ongeveer een tiende van de volle maan. Het optische ontwerp zelf is revolutionair: het is gebaseerd op een nieuw systeem met vijf spiegels dat in een geweldige beeldkwaliteit resulteert. De hoofdspiegel bestaat uit bijna 800 zeshoekige segmenten, elk 1,4 meter breed, maar slechts 5 cm dik. Het optische ontwerp vraagt om een immense secundaire spiegel met een middellijn van 4,2 meter – groter dan de hoofdspiegels van de ESO-telescopen op La Silla.

In de optiek zijn adaptieve spiegels ingebouwd die compenseren voor de beeldonscherpte die het gevolg is van atmosferische turbulentie. Een van deze spiegels wordt ondersteund door meer dan 6000 zogeheten actuators die de vorm van de spiegel duizend keer per seconde kunnen bijstellen.

De telescoop zal verscheidene wetenschappelijke instrumenten krijgen. En het zal mogelijk zijn om binnen enkele minuten van het ene instrument op het andere over te schakelen. Telescoop en koepel kunnen ook snel van stand veranderen en met een nieuwe waarneming beginnen.

De mogelijkheid om over een breed golflengtegebied – van zichtbaar licht tot mid-infrarood – te kunnen waarnemen, zal astronomen in staat stellen om de afmetingen van de telescoop ten volle te benutten.