ELT-konsepti

Artist impression of the ELTELT-teleskoopin pääpeilin halkaisija on 39 metriä. Sen kuva-ala kattaa noin täysikuun kymmenesosan verran taivasta. Vallankumouksellinen optinen suunnittelu perustuu uuteen viisipeiliseen järjestelmään, jolla saadaan poikkeuksellisen hyvä kuvanlaatu. Pääpeili koostuu 798 osasta, joista kukin on 1.4 metriä leveä mutta vain 50 millimetriä paksu. Optinen rakenne vaatii valtavan, halkaisijaltaan 4-metrisen sekundaaripeilin, joka on suurempi kuin minkään teleskoopin pääpeili ESO:n La Sillan observatoriolla.

Jotta teleskooppi pystyy korjaamaan ilmakehän turbulenssin aiheuttamat häiriöt kuvissa, sen optiikkaan täytyy liittää adaptiiviset peilit. Yhtä näistä peileistä liikuttaa yli 5000 ohjainta, jotka pystyvät muuttamaan peilin muotoa tuhansia kertoja sekunnissa.

Teleskooppiin liitetään useita havaintolaitteita. ELT:ssä voi vaihtaa yhdestä havaintolaitteesta toiseen vain muutamissa minuuteissa. Myös havaintokohdetta pystyy vaihtamaan nopeasti.

Teleskoopin koon tarjoamat mahdollisuudet voidaan hyödyntää täysin, koska sillä on mahdollisuus tehdä havaintoja eri aallonpituuksilla näkyvän valon alueelta aina keski-infrapunaan saakka.