De eerste objecten in het heelal

Artist impression of the ELTDoor de allerverste objecten te onderzoeken, zal de ELT aanwijzingen verschaffen over het ontstaan van de eerste objecten in het heelal – oersterren, oersterrenstelsels en zwarte gaten – en hun onderlinge relaties. Het onderzoek van extreme objecten zoals zwarte gaten zal de kracht van de ELT benutten om meer inzicht te krijgen in tijdsafhankelijke verschijnselen die verband houden met de verschillende processen die zich rond compacte objecten afspelen.

De ELT is ontworpen om gedetailleerd onderzoek te doen van de eerste sterrenstelsels en hun latere ontwikkeling. Waarnemingen van deze vroege stelsels zal aanwijzingen opleveren over de manier waarop deze objecten zijn ontstaan en zich evolueren. Daarnaast zal de ELT een uniek hulpmiddel zijn bij het inventariseren van de veranderlijke chemische samenstelling van het heelal, en bij het onderzoek naar de geschiedenis van de stervorming in sterrenstelsels.

Een van de meest opwindende doelstellingen van de ELT is de mogelijkheid om directe metingen te doen van de versnellende uitdijing van het heelal. Zulke metingen zijn van groot belang voor ons begrip van het heelal. De ELT zal ook onderzoeken of de fundamentele fysische constanten in de loop van de tijd veranderd zijn. Een ondubbelzinnige detectie van zulke veranderingen zou verstrekkende gevolgen hebben voor ons begrip van de algemene wetten van de natuurkunde.