Tiedote

Chilen energiaministeri liittää Paranalin kansalliseen sähköverkkoon

4. elokuuta 2017

Chilen energiaministeri, Andres Rebolledo, osallistui äskettäin seremoniaan, joka juhlisti ESO:n Paranal- ja Armazones-alueiden yhdistymistä Chilen kansalliseen sähköverkkoon, jälkimmäisen ollessa paikka, jossa Extreme Large Telescope (ELT) tulee sijaitsemaan. Uusi sähköenergianlähde tulee alentamaan kustannuksia ja pienentämään observatorion hiilijalanjälkeä.

Ministeri Rebolledo huomioi edistyksen tärkeyttä esimerkkinä Chilen kansallisen sähköverkon valmiudesta, sekä sen kyvystä tuottaa turvallinen ja korkealaatuinen energianlähde viimeisimmän teknologian astronomiselle tutkimukselle.

Roberto Tamai, ELT-ohjelman johtaja, joka toimi projektin johtajana tälle ESO:n päivitykselle, kiitti Chilen hallitusta ja instituutioita avustaan sellaisen energia-infrastruktuurin rakentamisessa, joka tulee tukemaan edistystä ELT-työmaalla. 39-metrisellä pääpeilillään ELT:n rakennus on vaativa teknologinen ja konetekninen haaste. Tamait korosti sitä, että sähkönjakelu on avainasemassa infrastruktuurissa, joka antaa meille mahdollisuudet tarkastella painavimpia kysymyksiä: Mistä saimme alkumme? Minne päädymme? Olemmeko yksin universumissa?

Paranal- ja Armazones-alueiden yhdistyminen Chilen sähköverkkoon mahdollistettiin Grupo SAESA:n avulla. Se on yritys, joka on nyt vastuussa pysyvän ja riittävän energian jakelusta Paranelin observatoriolle ja ELT-työmaalle. Työmaan ollessa hyvin eristäytynyt, 130 kilometriä Antofagastasta keskellä Atacaman aavikkoa, projektissa ilmaantui merkittäviä haasteita, mutta se valmistui kuitenkin onnistuneesti, mikä on yli 300 työntekijän ponnistusten tulos. Tuloksiin lukeutuu 50 kilometriä pitkä 66-kilovoltin lähetysjärjestelmä, johon kuulu kaksi uutta sähköasemaa: yksi Paposolla (220/66kV), nimeltään Paranalin sähköasema, sekä toinen Paranalin ja Armazonesin välissä (66/23kV), nimeltään Armazonesin sähköasema.

Yhdistyminen pienentää Paranal- ja Armazones-alueiden hiilijalanjälkeä, sillä ne eivät enää tule käyttämään fossiilisia polttoaineita generaattoreissaan energian tuottamiseksi. Puheessaan Roberto Tamai huomautti, että sähköverkon laajennuksen lisähyötynä runsasta auringonvaloa voidaan käyttää hyväksi puhtaan energian tuottamisessa, jota taas puolestaan voidaan syöttää kansalliseen sähköverkkoon.

ELT tulee käyttämään Universumia äärimmäisenä tieteellisenä laboratoriona, tehden havaintoja tällä hetkellä saavuttamattomista havaintokohteista Maassa olevilla teleskoopeilla, vastatakseen aikamme vaativimpiin astronomisiin kysymyksiin. ELT:n oletetaan näkevän ensimmäisen valon vuonna 2024.

Lisätietoja

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT -teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
S-posti: rhook@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann17049

Kuvat

ESO’s Paranal and Armazones sites are connected to the Chilean national electricity grid
ESO’s Paranal and Armazones sites are connected to the Chilean national electricity grid
Englanniksi
At ESO’s Paranal Armazones site to mark the connection to the Chilean national electricity grid
At ESO’s Paranal Armazones site to mark the connection to the Chilean national electricity grid
Englanniksi