Tiedote

Lisärahoitusta ESO:n Erittäin suurelle kaukoputkelle

4. joulukuuta 2020

Erittäin suuri teleskooppi (ELT) on ESO:n uusi lippulaivateleskooppi, joka on rakennettu vastaamaan maailmankaikkeuttamme koskeviin kaikkein suurimpiin kysymyksiin. Rakennushanke on nyt saanut 10 prosentin lisäyksen budjettiinsa. Organisaation tärkeimmän hallintoelimen ESO-neuvoston hyväksymä rahoitusvahvistus nostaa hankkeen kokonaiskustannukset 1,3 miljardiin euroon. Cerro Armazonesille ESO:n Paranal observatorion lähelle Pohjois-Chileen pystytetty 39-metrinen teleskooppi aloittaa toimintansa myöhemmin tällä vuosikymmenellä.

”Neuvoston päätös tarkoittaa, että ESO:lla on riittävästi varoja kunnianhimoisen ja äärimmäisen tehokkaan tiedekoneen rakentamiselle, joka on täysin integroitu ESO:n Paranalin observatorioon, ja se täyttää tähtitieteen yhteisön pidemmän aikavälin toiveet”, ESO:n pääjohtaja Xavier Barcons sanoi. Kaiken kaikkiaan 80 prosenttia ELT:n budjetista on kiinnitetty ESO:n jäsenvaltioiden ja Chilen teollisuuden kanssa tehtäviin sopimuksiin.

Lisärahoitus vahvistaa rakenteilla olevan teleskoopin tieteellisiä valmiuksia ja saadaan ne vastaamaan neuvoston vuonna 2012 hyväksymässä alkuperäisessä ELT-ohjelmassa esitettyjä vaatimuksia. Kaksi vuotta hyväksymisen jälkeen ESO-neuvosto näytti vihreää valoa ELT:n rakentamiselle, mutta määräsi samalla, että se olisi toteutettava kahdessa vaiheessa. Rahoitus oli alussa varattu ainoastaan täysin toimivaan mutta vähemmän tehokkaaseen ”vaiheen 1 ELT-kaukoputkeen”.

Tarkistettuun talousarvioon sisältyy alun perin hankkeen toiseen vaiheeseen merkittyjen komponenttien hankinta, kuten teleskoopin toinen prefokaalinen asema, kaksi muuta laseraputähtijärjestelmää, tähtitieteen kannalta merkityksellisiä ilmakehän tarkkailutalaitteita ja pieni tekninen rakennus Armazonessa optimoimaan teleskoopin toimintaa ja kunnossapitoa. Uudessa talousarviossa otetaan huomioon tiedossa olevien teknisten riskien vaikutus kustannuksiin ja aikatauluun, ja siihen sisältyy sellaisten toimien kustannukset, joita tarvitaan ELT:n saattamiseksi käyttöön osana ESO:n Paranal observatoriota.

Lisärahoitus on vuonna 2019 alkaneen ELT-kokonaiskustannuslaskelman mukainen. Uusi päätös on esimerkki ESO:n jatkuvasta hankkeen seurannasta ja omistautumisesta uraauurtavan kaukoputken rakentamiseen, joka tarttuu aikamme suurimpiin tähtitieteellisiin haasteisiin ja tulee tekemään uskomattoimia uusia löytöjä. Tämä kunnianhimoinen ja jännittävä ESO-hanke on todellakin kansainvälinen, joka on ainoastaan mahdollista toteuttaa organisaation henkilöstön ja hallintoelinten, tähtitieteen yhteisön, jäsenvaltioiden teollisuuden ja tieteellisten instituutioiden sekä Chilen isäntävaltion yhteistyönä.

Yhteystiedot

Xavier Barcons
Director General
Garching bei München, Saksa
S-posti: dg@eso.org

Roberto Tamai
ELT Programme Manager
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6367
S-posti: rtamai@eso.org

Bárbara Ferreira
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6670
S-posti: pio@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann20034

Kuvat

How the ELT will look like at Cerro Armazones
How the ELT will look like at Cerro Armazones
Englanniksi