Pressmeddelande

Kosmiska sprinklers får sin förklaring

8 november 2012

Med ESO:s jätteteleskop VLT har astronomer upptäckt en dubbelstjärna i mitten av en av himlens mest iögonfallande planetariska nebulosor. Upptäckten bekräftar en länge debatterad teori om hur materia som slängs ut i rymden bildar sådana spektakulära och symmetriska former, och vad som styr processen. Forskningsresultaten presenteras i tidskriften Science den 9 november 2012.

Planetariska nebulosor [1] är lysande skal av gas som omger vita dvärgar – solliknande stjärnor i livets slutskede. Fleming 1 är ett vackert exempel på en planetarisk nebulosa med påfallande symmetriska jetstrålar [2] som vävs samman i knutiga böjda mönster. Den ligger i den sydliga stjärnbilden Kentauren och upptäcktes för ett drygt århundrade sedan av Williamina Fleming [3], en före detta husjungfru som anställdes av på Harvard College-observatorium efter att ha visat en talang för astronomi.

Astronomer har länge tvistat om hur dessa symmetriska strålar kunde skapas, men inget konsensus har kunnat nås. Nu har ett forskarteam lett av Henri Boffin, astronom vid ESO i Chile, kombinerat nya observationer av Fleming 1 med ESO:s VLT (Very Large Telescope) med befintliga datormodeller för att för första gången i detalj förklara hur dessa bisarra former kom till.

Teamet använde VLT för att studera ljuset från stjärnan i nebulosans mitt. De upptäckte att Fleming 1 sannolikt har inte bara en vit dvärg i mitten utan två som tar 1,2 dygn att kretsa kring varandra. Stjärnpar har visserligen även tidigare hittats i mitten av planetariska nebulosor. Men dubbelstjärnor där båda parter är vita dvärgar är mycket sällsynta [4].

- Ursprunget till de vackra och invecklade formerna hos Fleming 1 och liknande objekt har varit kontroversiellt i årtionden. Astronomer har även tidigare föreslagit ett dubbelstjärnesystem, men alltid trott att stjärnorna borde vara väl separerade, med en omloppstid på tio år eller mer. Våra modeller och observationer har gjort det möjligt för oss att undersöka det här ovanliga system i detalj. Vi har kunnat se rakt in i nebulosans hjärta och funnit att det här paret kretsar flera tusen gånger närmare varandra, säger Henri Boffin.

När en stjärna som börjat livet med en massa på åtta gånger solens eller mindre närmar sig slutet av sitt liv, blåser den bort sina yttre delar och börjar gå ner i vikt. Detta gör att dess heta inre kärna börjar stråla starkt, vilket i sin tur gör att den borttappade kokongen av gas lyser upp och syns som en planetarisk nebulosa.

Trots att stjärnor är runda, är många planetariska nebulosor slående komplexa, med knutar, stråk och starka jetstrålar vars material bildar komplicerade mönster. Vissa av de mest spektakulära planetariska nebulosorna - bland dem Fleming 1 - har så kallade punktsymmetrisk struktur [5]. För den här planetariska nebulosan betyder det att material verkar skjutas ut från kärnans båda poler i S-formade strömmar. Den nya studien visar att hos Fleming 1 är dessa mönster ett resultat av en nära växelverkan mellan de två stjärnorna i mitten - ett stjärnpars överraskande svanesång.

Brent Miszalski, astronom vid SAAO och SALT (Sydafrika) är medförfattare till studien:

- Det här är det bästa exemplet hittills på en dubbelstjärna där simuleringar har kunnat förutspå hur stjärnorna har format den omgivande nebulosan - och dessutom på ett mycket spektakulärt sätt, säger han.

Stjärnparet i mitten av nebulosan är nyckeln till dess struktur. När stjärnorna blev äldre svällde de upp, och under en del av denna tid spelade den ena rollen av en vampyrstjärna och sög material från sin kompanjon. Detta material strömmade sedan mot vampyrstjärnan och omgav den med en skiva av gas (en så kallad ackretionsskiva [6]). Allt medan stjärnorna kretsade kring varandra växelverkade de båda med gasen i skivan så att skivan började röra sig som en vinglande snurra - denna rörelse kallas precession. Skivans vinglande påverkar i sin tur material som kastas utåt från systemets poler, ibland i form av jetstrålar. Denna studie bekräftar att precesserande ackretionsskivor i dubbelstjärnesystem kan bilda de slående symmetriska mönster som syns i planetariska nebulosor som Fleming 1.

Dessa långexponeringar tagna med VLT har också lett till att man upptäckt en ring med knutar i den inre nebulosan. Sådana ringar har tidigare setts nära andra typer av dubbelstjärnor och verkar vara ett tecken på ställen i rymden där ett stjärnpar finns.

- Våra resultat bekräftar den roll som växelverkan mellan stjärnpar har i att forma, och kanske till och med skapa, planetariska nebulosor, avslutar Boffin.

Noter

[1] Planetariska nebulosor har inget med planeter att göra. Namnet kom till under 1700-talet då vissa av dessa objekt liknar en avlägsen planet när man tittar på dem i ett litet teleskop.

[2] Jetstrålar är gas som strömmar ut i hög hastighet från de centrala delarna av en planetarisk nebulosa. De är ofta kollimerade - det vill säga att materialet skickas ut i parallella strålar - vilket betyder att de bara sprider ut sig lite grand när de rör sig genom rymden.

[3] Fleming 1 har fått sitt namn efter den skotska astronomen Williamina Fleming, som upptäckte den 1910. Fleming arbetade från början som hembiträde vid Harvard College Observatory under 1880-talet, men anställdes senare för att bearbeta astronomiska data vid observatoriet som en av Harvards räknebiträden, en grupp av skickliga kvinnor som gjorde matematiska beräkningar och kontorsarbete. Under sin tid vid observatoriet upptäckte hon, och fick erkännande för, åtskilliga astronomiska objekt, inklusive 59 nebulosor, över 310 variabla stjärnor, samt 10 novor. Fleming 1 har många andra namn, bland dem PN G290.5+07.9, ESO 170-6 och Hen 2-66.

[4] Teamet studerade stjärnorna med instrumentet FORS på VLT vid ESO:s Paranalobservatorium i Chile. Förutom att ta bilder av objekten delade forskarna även upp ljuset i sina olika färger för att få information både om hur de centrala objekten rör sig och om deras temperatur och kemiska sammansättning.

Man fann att de två stjärnorna väger mellan 0,5 till 0,86 respektive mellan 0,7 och 1,0 gånger så mycket som solen. Dessutom kunde man, genom att analysera de två stjärnorna och studera deras samlade ljusstyrka, avfärda möjligheten att en “normal” stjärna som vår sol ingår i dubbelstjärnan. När stjärnparet roterar ändras dess ljusstyrka mycket lite. En normal stjärna borde ha värmts upp av den vita dvärgen, och eftersom den alltid borde visa samma sida mot sin kompanjon (som månen gör mot jorden), borde den omväxlande visa upp “het och ljusstark” och en “kalla och mörk” sida. Detta skulle leda till att ljusstyrkan varierar regelbundet. Det centrala objektet är därför med stor sannolikhet ett par vita dvärgar - ett ovanligt och exotiskt fynd.

[5] I det här fallet har varje del av nebulosan en exakt motsvarighet på samma avstånd från stjärna, men i motsatt riktning - samma slags symmetri som den man finner hos de klädda korten i en vanlig kortlek.

[6] En sådan skiva bildas då materialet som försvinner från stjärnan går förbi en speciell gräns, den så kallade Roche-loben. Inom denna är allt material bundet till sin stjärna tack vare gravitationskraften, och kan inte undkomma. När loben fylls och materialet kommer utanför gränsen, försvinner det iväg från stjärnan och förflyttas till en närliggande kropp, till exempel den andra stjärnan i ett dubbelstjärnesystem, och bildar där en ackretionsskiva.

Mer information

Resultaten presenteras i en forskningsartikel “An Interacting Binary System Powers Precessing Outflows of an Evolved Star” av H. M. J. Boffin m. fl., som utkommer i tidskriften Science den 9 November 2012.

Teamet består av H. M. J. Boffin (Europeiska sydobservatoriet ESO, Chile), B. Miszalski (South African Astronomical Observatory; Southern African Large Telescope Foundation, Sydafrika), T. Rauch (Institute for Astronomy and Astrophysics, University of Tübingen, Tyskland), D. Jones (European Southern Observatory, Chile), R. L. M. Corradi (Instituto de Astrofísica de Canarias; Departamento de Astrofísica, Universidad de La Laguna, Spanien), R. Napiwotzki (University of Hertfordshire, Storbritannien), A. C. Day-Jones (Universidad de Chile, Chile), och J. Köppen (Observatoire de Strasbourg, Frankrike).

År 2012 är det 50 år sedan Europeiska sydobservatoriet (ESO) grundades. ESO är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop: VISTA, som observerar infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop, samt VST, det största teleskopet som konstruerats för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av det europeiska extremt stora 39 metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Henri Boffin
ESO
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3126
E-post: hboffin@eso.org

David Jones
ESO
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3086
E-post: djones@eso.org

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1244 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1244sv
Namn:Fleming 1, PN G290.5+07.9
Typ:Milky Way : Nebula : Type : Planetary
Facility:Very Large Telescope
Instruments:FORS2
Science data:2012Sci...338..773B

Bilder

VLT:s bild av den planetariska nebulosan Fleming 1
VLT:s bild av den planetariska nebulosan Fleming 1
Den planetariska nebulosan Fleming 1 i stjärnbilden Kentauren
Den planetariska nebulosan Fleming 1 i stjärnbilden Kentauren
Vidvinkelbild av himlen runt den planetariska nebulosan Fleming 1
Vidvinkelbild av himlen runt den planetariska nebulosan Fleming 1
Artist’s view of how a planetary nebula’s wobbling jets are sculpted
Artist’s view of how a planetary nebula’s wobbling jets are sculpted
text på engelska

Videor

Zooma in mot den planetariska nebulosan Fleming 1
Zooma in mot den planetariska nebulosan Fleming 1
Närbild av den planetariska nebulosan Fleming 1 enligt ESO:s Very Large Telescope
Närbild av den planetariska nebulosan Fleming 1 enligt ESO:s Very Large Telescope
Så kan jetstrålarna hos en planetarisk nebulosa skapas
Så kan jetstrålarna hos en planetarisk nebulosa skapas

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

  • First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
  • Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.

As for their duration, cookies can be:

  • Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
  • Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.