De NTT spint als een tol

Deze dynamische afbeelding toont de New Technology Telescope (NTT) gevestigd op ESO's La Silla Observatorium in Chili. De apart gevormde behuizing van de telescoop oogt wazig doordat de telescoop naar het gewenste object draait. De foto is gemaakt met een sluitertijd van dertig seconden.

Een van de eerste dingen die opvalt op deze foto is dat het telescoopgebouw een eigenaardige hoekige buitenkant heeft, in plaats van het meer gebruikelijke rondekoepelontwerp. Dit ontwerp is later veel gekopieerd, onder meer bij ESO's Very Large Telescope, maar het was baanbrekend toen de telescoop in 1989 werd ingehuldigd.

Het revolutionaire ontwerp van de NTT zorgt voor een optimale beeldkwaliteit, bijvoorbeeld door middel van zorgvuldig gecontroleerde ventilatie, die de luchtstroom optimaliseert door de NTT en zo onscherpte door luchtturbulentie minimaliseert. Net zichtbaar in de onscherpte van dit beeld zijn de grote flappen, die een belangrijk onderdeel van dit systeem vormen.

Een ander kenmerk dat zijn tijd ver vooruit was op het moment dat de NTT werd gebouwd, is de spiegel. Met een diameter van 3,58 meter werd deze nooit als bijzonder groot beschouwd, maar het ontwerp was zeer innovatief. De spiegel is flexibel en kan realtime worden aangepast om een ​​perfecte vorm te behouden, zodat er geen buigingen of verzakkingen ontstaan die schadelijk zijn voor de beeldkwaliteit. ESO en de NTT waren pioniers op het gebied van deze technologie - genaamd active optics - en het is nu een standaard onderdeel van de moderne telescopen.

Momenteel is de NTT voorzien van twee verschillende instrumenten die astronomen gebruiken om hun waarnemingen te verrichten: de infraroodspectrograaf en beeldcamera SOFI (afgekort van de Son of ISAAC, een VLT instrument) en EFOSC2, een spectrograaf en camera die zijn ontworpen om lichtzwakke objecten op te sporen.

De La Silla ligt in het zuidelijke deel van de Atacama-woestijn, 600 kilometer ten noorden van Santiago de Chile en op een hoogte van 2400 meter.

Het beeld is geschoten door Malte Tewes, een astronoom aan de Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, Zwitserland.

Malte heeft deze foto ingestuurd naar Your ESO Pictures Flickr Group. Deze Flickr Group wordt regelmatig beoordeeld: de beste foto's worden geselecteerd en opgenomen in onze populaire Foto van de Week-serie of in onze galerij.

Links

Vertaling:
Teun van Vijfeijken

Credit:

ESO/M. Tewes

Over de afbeelding

Id:potw1329a
Taal:nl-be
Type:Fotografisch
Publicatiedatum:22 juli 2013 10:00
Grootte:1581 x 1581 px

Over het object

Naam:La Silla, New Technology Telescope
Type:Unspecified : Technology : Observatory : Telescope

Image Formats

Grote JPEG
574,1 KB

Inzoomen


Wallpapers

1024x768
256,6 KB
1280x1024
377,7 KB
1600x1200
493,2 KB
1920x1200
524,7 KB
2048x1536
685,6 KB