Persbericht

Stralende ster in een kleurrijke omgeving

28 juli 2010

Deze spectaculaire nieuwe opname, gemaakt met de Wide Field Imager van de ESO-sterrenwacht op La Silla (Chili), toont de ongewone ster WR 22 en zijn kleurrijke omgeving. WR 22 is een zeer hete en zeer heldere ster die bezig is om zijn atmosfeer de ruimte in te blazen. Hij bevindt zich in het buitenste deel van de indrukwekkende Carinanevel, waaruit hij ook is ontstaan.

Het bestaan van zeer zware sterren is kort maar krachtig. Bij sommige van deze kosmische lichtbakens gaat aan het eind van hun leven zo veel straling door hun dichte atmosfeer, dat zij miljoenen malen zo veel materie de ruimte in blazen als een relatief rustige ster als de zon. Deze zeldzame, zeer hete en zware objecten worden Wolf-Rayetsterren genoemd [1], naar de beide Franse astronomen die hen halverwege de negentiende eeuw als eersten ontdekten. Een van de helderste Wolf-Rayetsterren die tot nog toe is opgespoord, is WR 22. Hij staat in het midden van deze foto, die is opgebouwd uit opnamen die door rood-, groen- en blauwfilters zijn gemaakt met de Wide Field Imager van de 2,2-meter MPG/ESO-telescoop van de ESO-sterrenwacht op La Silla in Chili. WR 22 maakt deel uit van een dubbelstersysteem en is volgens metingen minstens zeventig keer zo zwaar als onze zon.

WR 22 staat in het zuidelijke sterrenbeeld Carina, dat in het Nederlands ‘Kiel’ heet en genoemd is naar de kiel van het schip Argo uit de Griekse mythologie. Hoewel de ster meer dan vijfduizend lichtjaar van de aarde verwijderd is, is hij zo helder dat hij onder gunstige omstandigheden al met het blote oog waarneembaar is. WR 22 is een van de vele buitengewoon heldere sterren die verbonden zijn met de prachtige Carinanevel (ook bekend als NGC 3372). Het buitenste deel van dit enorme stervormingsgebied in de zuidelijke Melkweg vormt de kleurrijke achtergrond op deze foto.

De subtiele kleuren van dit bonte decor zijn een gevolg van de interacties tussen de intense ultraviolette straling van hete, zware sterren zoals WR 22 en de uitgestrekte wolken van (voornamelijk) waterstofgas, waaruit deze zijn ontstaan. Het centrale deel van dit enorme complex van gas en stof ligt links buiten de foto en is te zien op foto eso1031b. In dit gebied staat ook de opmerkelijke ster Èta Carinae, die centraal stond in een eerder persbericht (eso0905).

Noten

[1] Meer informatie over Wolf-Rayetsterren: http://en.wikipedia.org/wiki/Wolf-Rayet_star

Meer informatie

ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht, is de belangrijkste intergouvernementele sterrenkundeorganisatie in Europa, en het meest productieve astronomische observatorium ter wereld. ESO wordt ondersteund door 14 landen: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. ESO voert een ambitieus programma uit, gericht op het ontwerp, de bouw en het beheer van krachtige grondobservatoria die astronomen in staat stellen om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. ESO speelt ook een leidende rol bij het bevorderen en organiseren van samenwerking op sterrenkundig gebied. ESO beheert drie waarnemingslocaties van wereldklasse in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal staat ESO’s Very Large Telescope (VLT), de meest geavanceerde optische sterrenwacht ter wereld. Ook is ESO de Europese partner van de revolutionaire telescoop ALMA. Daarnaast is ESO momenteel bezig met ontwerpstudies voor de 42-meter Europese Extremely Large optische/nabij-infrarood Telescoop (E-ELT), die ‘het grootste oog op de hemel’ ter wereld zal worden.

Links

Contact

Douglas Pierce-Price
ESO
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6759
E-mail: dpiercep@eso.org

Richard Hook
ESO, Survey Telescopes PIO
Garching Tel: +49 89 3200 6655
E-mail: rhook@eso.org

Rodrigo Alvarez (press contact België)
ESO Science Outreach Network en Planetarium, Royal Observatory of Belgium
Tel: +32-2-474 70 50
E-mail: eson-belgië@eso.org

Connect with ESO on social media

Dit is een vertaling van ESO-persbericht eso1031.

Over dit bericht

Persberichten nr.:eso1031nl-be
Naam:Carina Nebula, Eta Carinae, WR 22
Type:Milky Way : Star : Type : Wolf-Rayet
Milky Way : Nebula
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Afbeeldingen

The Carina Nebula around the Wolf–Rayet star WR 22
The Carina Nebula around the Wolf–Rayet star WR 22
Alleen in het Engels
Panorama van de omgeving van W22 en Eta Carinae in de Carinanevel
Panorama van de omgeving van W22 en Eta Carinae in de Carinanevel
De Carinanevel in het sterrenbeeld Carina (Kiel)
De Carinanevel in het sterrenbeeld Carina (Kiel)

Video's

Zooming in on the Carina Nebula around the Wolf–Rayet star WR 22
Zooming in on the Carina Nebula around the Wolf–Rayet star WR 22
Alleen in het Engels
Panning across the Carina Nebula around the Wolf–Rayet star WR 22
Panning across the Carina Nebula around the Wolf–Rayet star WR 22
Alleen in het Engels
3D-animatie van de Carinanevel
3D-animatie van de Carinanevel