Der er nyt på himlen

Omkring 500 millioner lysår borte, i stjernebilledet Billedhuggerværkstedet (Sculptor) finder vi en ret så underligt udseende galakse, som har fået navnet Cartwheel-galaksen. En gang var den en normal spiralgalakse, men den har været ude for et frontalsammenstød med en mindre ledsagergalakse for adskillige millioner år siden, og det er det, der har givet den dette her særlige udseende som en lyskrans. Men der er også andre mærkværdigheder i dette himmelobjekt. I det nederste venstre hjørne af ringen sker der noget interessang. Billedet til højre er optaget i december 2021 med ESOs New Technology Telescope (NTT), og den klare plet er en supernova. Billedet til venstre er fra august 2014, og optaget med instrumentet MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer), som er monteret på ESOs Very Large Telescope. Det viser galaksen før supernovaeksplosionen fandt sted.

Begivenheden, som kaldes SN2021afdx, er en type II supernova, som er den type, hvor en tung stjerne når slutningen af sin udvikling. Supernovaer kan få en stjerne til at lyse klarere end hele den galaksevært, som den bor i, og de kan ses i månedsvis eller somme tider endda i årevis. Men det er jo kun et øjeblik i astronomiske tidsforløb. Det er supernovaerne, som har gjort, at forskerne kan fortælle, at vi alle sammen er dannet af stjernestøv: en supernova spreder tunge grundstoffer ud i området omkring sig. De grundstoffer dannes under stjernens udvikling, og de kan så komme til at indgå i fremtidige generationer af stjernedannelse. Eventuelle nye planeter om de nye stjerner indeholder så nogle af grundstofferne, og de kan i sidste ende komme til at være en del af det liv, som måske opstår på planeterne.

Det at opdage og studere disse uforudsigelige eksplosioner kræver internationalt samarbejde. Første gang SN2021afdx blev set var i november 2021 af programmet ATLAS survey, og observationerne blev fulgt op af ePESSTO+, som er ESOs observationsprogram "Public ESO Spectroscopic Survey for Transient Objects". ePESSTO+ har til formål at studere objekter på himlen, som kun er synlige i kort tid, som det er tilfældet med supernovaerne. Til det brug anvendes instrumenterne EFOSC2 og SOFI på NTT, som befinder sig på ESOs La Silla Observatorium i Chile. EFOSC2 har ikke kun taget dette flotte billede, men også spektre, som har gjort det muligt for PESSTO-holdet at bestemme, at dette er en type II supernova.

Links

Kilde:

ESO/Inserra et al., Amram et al.

Om billedet

Id:potw2210a
Sprog:da
Type:Kollage
Udgivelsesdato:7. marts 2022 06:00
Størrelse:1802 x 968 px

Om objektet

Navn:Cartwheel galaxy
Type:Early Universe : Star : Evolutionary Stage : Supernova
Early Universe : Galaxy : Type : Spiral
Afstand:500 million lysår

Billedformater

Stor JPEG
209,1 KB
Skrærm JPEG
86,6 KB

Zoombar


Baggrundsbilleder

1024x768
123,9 KB
1280x1024
164,5 KB
1600x1200
217,6 KB
1920x1200
256,0 KB
2048x1536
298,6 KB