Pressemeddelelse

Vampyrstjerne afslører sine hemmeligheder

7. december 2011

Astronomer har fået det hidtil bedste billede af en stjerne, der har mistet det meste af sit materiale til en vampyrledsager. Ved at kombinere lys indfanget af fire teleskoper på ESO’s Paranal-observatorium er der blevet skabt et virtuelt teleskop, der er 130 meter i diameter og har et syn, der er 50 gange skarpere end NASA/ESA’s rumteleskop Hubble. Overraskende nok viser de nye resultater, at overførslen af materiale fra den ene stjerne til den anden i dette dobbeltsystem er blidere end forventet.

”Vi kan nu kombinere lyset fra fire VLT-teleskoper og lave superskarpe billeder meget hurtigere end før,” siger Nicolas Blind (IPAG, Grenoble, Frankrig), som er hovedforfatter af artiklen, der præsenterer resultatet. ”Billederne er så skarpe, at vi ikke bare kan se stjernerne i kredsløb om hinanden, men også måle størrelsen på den største af de to stjerner.”

Astronomerne har observeret [1] det usædvanlige system SS Leporis i stjernebilledet Lepus (på dansk Haren), der indeholder to stjerner, som kredser om hinanden en gang på 260 dage. Stjernerne er kun adskilt med en afstand, der svarer til en smule mere end afstanden mellem Solen og Jorden, mens den største og køligste af de to stjerner strækker sig ud til en fjerdedel af denne afstand – omtrent svarende til Merkurs bane. På grund af denne korte afstand har den varme ledsager allerede spist omkring halvdelen af den større stjerne.

”Vi vidste, at denne dobbeltstjerne var usædvanlig, og at der flød materiale fra den ene stjerne til den anden,” siger medforfatter Henri Boffin fra ESO. ”Det, vi fandt ud af, var, at den måde, som materialet bliver overført på, højst sandsynligt er en helt anden, end tidligere modeller af processen viser. Vampyrstjernens bid er meget blidt, men særdeles effektivt.”

De nye observationer er skarpe nok til at vise, at kæmpestjernen er mindre end tidligere antaget, hvilket gør det meget sværere at forklare, hvordan den røde kæmpestjerne har mistet sit materiale til ledsageren. Astronomerne mener nu, at materialet må være blevet udstødt fra den kæmpemæssige stjerne som en stjernevind og fanget af den varmere ledsager snarere end at komme som en strøm fra den ene stjerne til den anden.

”Disse observationer har vist Very Large Telescope Interferometrets nye evne til at lave snapshot-billeder. De baner vejen for mange flere fascinerende undersøgelser af dobbeltstjerner, der vekselvirker med hinanden,” siger medforfatter Jean-Philippe Berger afslutningsvis.

Noter

[1] Billederne er et resultat af observationer lavet med Very Large Telescope Interferometer (VLTI) på ESO’s Paranal-observatorium, hvor fire 1,8 meter hjælpeteleskoper har fodret et nyt instrument kaldet PIONIER (se ann11021) med lys.

PIONIER er udviklet af LAOG/IPAG i Grenoble, Frankrig, og er et gæsteinstrument på Paranal-observatoriet. PIONIER er finansieret af Université Joseph Fourier, IPAG, INSU-CNRS (ASHRA-PNPS-PNP) ANR 2G-VLTI ANR Exozodi. IPAG er en del af Grenoble Observatory (OSUG).

Ingeniørerne på VLT var nødt til at kontrollere den afstand, som lyset tilbagelagde fra de vidt adskilte teleskoper med en præcision på omkring en hundrededel af tykkelsen på et menneskehår. Da lyset nåede til PIONIER, blev det kanaliseret ind i hjertet af instrumentet: Et bemærkelsesværdigt optisk kredsløb, der er mindre end et kreditkort, som endelig bragte lysbølgerne fra de forskellige teleskoper sammen på en meget præcis måde, så de kunne danne interferens. Teleskopsystemets endelige opløsningsevne svarer ikke til hvad de enkelte 1,8 meter hjælpeteleskoper kan levere, men i stedet til opløsningsevnen af det meget større ”virtuelle teleskop”, der er omtrent 130 meter i diameter, og som kun er begrænset af, hvor langt de enkelte teleskoper kan placeres fra hinanden.

NASA/ESA’s rumteleskop Hubble har en opløsningsevne på cirka 50 millibuesekunder, hvorimod den opløsningsevne, der kan opnås med VLTI, er omkring ét millibuesekund – hvilket svarer til den tilsyneladende størrelse af en astronaut på overfladen af Månen set fra Jorden.

Mere information

Denne forskning er præsenteret i artiklen “An incisive look at the symbiotic star SS Leporis — Milli-arcsecond imaging with PIONIER/VLTI”, af N. Blind et al., der er i trykken hos tidsskriftet Astronomy & Astrophysics.

Holdet består af Nicolas Blind (UJF-Grenoble 1/CNRS-INSU, Institut de Planétologie et d’Astrophysique de Grenoble, Frankrig [IPAG]), Henri Boffin (ESO, Chile), Jean-Philppe Berger (ESO, Chile), Jean-Baptiste Le Bouquin (IPAG, Frankrig), Antoine Mérand (ESO, Chile), Bernard Lazareff (IPAG, France), and Gérard Zins (IPAG, Frankrig).

ESO, det Europæiske Syd Observatorium, er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 40 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Nicolas Blind
IPAG
Grenoble, France
Tel: +33 4 76 63 57 30
E-mail: nicolas.blind@obs.ujf-grenoble.fr

Jean-Baptiste Le Bouquin
IPAG
Grenoble, France
Tel: +33 4 76 63 58 93
E-mail: jean-baptiste.lebouquin@obs.ujf-grenoble.fr

Henri Boffin
ESO
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3126
E-mail: hboffin@eso.org

Jean-Philippe Berger
ESO
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3103
E-mail: jpberger@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-danmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1148 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1148da
Navn:SS Lep
Type:Milky Way : Star : Type : Variable
Facility:Very Large Telescope, Very Large Telescope Interferometer
Instruments:AMBER, PIONIER
Science data:2011A&A...536A..55B

Billeder

The unusual double star SS Leporis
The unusual double star SS Leporis
tekst kun tilgængelig på engelsk
A unusual double star in the constellation of Lepus
A unusual double star in the constellation of Lepus
tekst kun tilgængelig på engelsk
Wide field view of the unusual double star SS Leporis
Wide field view of the unusual double star SS Leporis
tekst kun tilgængelig på engelsk

Videoer

Zooming in on the unusual double star SS Leporis
Zooming in on the unusual double star SS Leporis
tekst kun tilgængelig på engelsk
The vampire double star SS Leporis
The vampire double star SS Leporis
tekst kun tilgængelig på engelsk
The vampire double star SS Leporis (unannotated)
The vampire double star SS Leporis (unannotated)
tekst kun tilgængelig på engelsk