Pressemeddelelse

Spaniens konge besøger ESO’s Paranal-observatorium

7. juni 2012

Onsdag den 6. juni besøgte Hans Majestæt Juan Carlos I, kongen af Spanien, ESO’s Paranal-observatorium. Her mødtes han med præsidenterne fra Chile, Colombia, Mexico og Peru samt andre højtstående personer, der var på Paranal til Stillehavsalliancens fjerde topmøde.

Spaniens konge ankom onsdag den 6. juni til ESO’s Paranal-observatorium, hvor han blev modtaget af formanden for ESO rådet Xavier Barcons, ESO’s generaldirektør Tim de Zeeuw, ESO’s repræsentant i Chile Massimo Tarenghi og direktøren for observatoriet Andreas Kaufer.

”Vi er glade for at kunne byde Hans Majestæt velkommen til Paranal, her i midten af den chilenske Atacama-ørken,” sagde Tim de Zeeuw.

På denne lokalitet i ørkenen – et af de tørreste steder i verden, og med en højde på 2600 meter – er Paranal et af de bedste steder på Jorden til at foretage videnskabelige observationer af universet. Med de fire 8,2 meter enhedsteleskoper og de fire 1,8 meter hjælpeteletoper, der udgør ESO’s Very Large Telescope, samt kortlægningsteleskoperne VST og VISTA, er Paranal det mest produktive jordbaserede astronomiske observatorium i verden.

Kongen spiste frokost med præsidenterne fra Chile, Colombia, Mexico og Peru samt andre højtstående repræsentanter fra Costa Rica, Panama, Canada, Japan og Australien, der netop havde afsluttet Stillehavsalliancens fjerde topmøde, som fandt sted på Paranal (se eso1223 for mere information om topmødet).

Den spanske udenrigs- og samarbejdsminister José Manuel García-Margallo, der var en del af kongens delegation, mødtes også med Xavier Barcons, for kort at drøfte Spaniens rolle i forhold til ESO.

Kongen kom til Paranal på den sidste dag af hans officielle besøg i Sydamerika, hvor han besøgte Brasilien og Chile, før han vendte hjem til Spanien.

I de sidste par måneder har flere kongelige besøgt Paranal-observatoriet og nydt den mørke himmel. Bl.a. Prinsen af Asturien, søn af Juan Carlos I og Prins Philippe af Belgien. Det er dog første gang en regerende monark har besøgt observatoriet siden indvielsen.

Mere information

I år 2012 er der 50-års jubilæum for grundlæggelsen af det Europæiske Syd Observatorium (ESO). ESO er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 40 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49-89-3200-6761
Mobil: +49-173-3872-621
E-mail: lars@eso.org

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3143
E-mail: mtarengh@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-danmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1224 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1224da
Navn:Site visit
Type:Unspecified : People
Facility:Very Large Telescope

Billeder

Spaniens konge Juan Carlos I og formanden for ESO rådet Xavier Barcons
Spaniens konge Juan Carlos I og formanden for ESO rådet Xavier Barcons
Hans Majestæt kongen af Spanien med præsidenterne fra Stillehavsalliancen
Hans Majestæt kongen af Spanien med præsidenterne fra Stillehavsalliancen