ann16062-fi — Tiedote

Vuoden 2016 "oivaltava tähtikuvaaja"-kilpailun voittajat on julkistettu

16. syyskuuta 2016

Vuoden 2016 oivaltavan tähtikuvaajan palkinnot julkistettiin palkintoseremoniassa Royal Observatory Greenwichissä 15. syyskuuta 2016. Voittajakuvat ovat näytteillä observatorion Astronomy Centerissä 17. syyskuuta 2016 lähtien 28. kesäkuuta 2017 saakka. ESO liittyi vuoden 2016 kilpailuun kumppanina antamalla tuomarin koulutus- ja julkisen tiedotusosaston joukosta (ePOD).

Koko "vuoden oivaltava tähtikuvaaja"-kilpailun voittaja on kiinalainen valokuvaaja Yu Jun, joka saa £10000 palkinnon. Hänen voittajakuvansa esittää Baily’s Beads –ilmiötä 9. maaliskuuta 2016 tapahtuneessa vain muutaman minuutin kestäneessä täydellisessä auringonpimennyksessä Indonesian Luwukissa.

Kaikkien kategorioiden voittajat ovat:

Aurinko

 • Yu Jun (Kiina): Baily’s Beads (voittaja ja koko kilpailun voittaja)
 • Catalin Beldea ja Alson Wong (Romania; Yhdysvallat): Sun Flower Corona (toinen)
 • Gabriel Octavian Corban (Romania): Huge Filaprom (kunniamaininnan saanut)

Revontulet

 • György Soponyai (Unkari): Twilight Aurora (voittaja)
 • Kolbein Svensson (Norja): Black and White Aurora (toinen)
 • Bernt Olsen (Norja): Corona (kunniamaininnan saanut)

Galaksit

 • Nicolas Outters (Ranska):  M94: Deep Space Halo (voittaja)
 • Ignacio Diaz Bobillo (Argentiina): Towards the Small Magellanic Cloud (toinen)
 • Rolf Wahl Olsen (Tanska): Antlia Galaxy Cluster: Extreme Deep Field, 152 Hours (kunniamaininnan saanut)

Kuu

 • Jordi Delpeix Borrell (Espanja): From Maurolycus to Moretus (voittaja)
 • Katherine Young (Ruotsi): Rise Lunation (toinen)
 • Sergio Garcia (Meksiko): Moonrise at the Pier (kunniamaininnan saanut)

Ihmiset ja avaruus

 • Wing Ka Ho (Hong Kong): City Lights (voittaja)
 • Dani Caxete (Espanja): Man on the Moon (toinen)
 • Robin Stuart (Kenia): A Wise Son Makes a Glad Father (kunniamaininnan saanut)

Planeetat, komeetat ja asteroidit

 • Damian Peach (Iso-Britannia): Serene Saturn (voittaja)
 • Gerald Rhemann (Itävalta):  Comet Catalina (toinen)
 • Damian Peach (Iso-Britannia): King of the Planets (kunniamaininnan saanut)

Taivaskuvat

 • Ainsley Bennet (Iso-Britannia): Binary Haze (voittaja)
 • Mikko Silvola (Suomi): Silent Waves of the Sky: Noctilucent Clouds (tonen)
 • Yu Jun (Kiina): Geminids over the LAMOST Telescope (kunniamaininnan saanut)

Tähdet ja tähtisumut

 • Steve Brown (Iso-Britannia): The Rainbow Star (voittaja)
 • Pavel Perch (Tšekki): Perseus Molecular Cloud (toinen)
 • Tom O’Donoghue (Irlanti): Starlight and Silhouettes (kunniamaininnan saanut)

Vuoden nuori tähtivalokuvaaja

 • Brendan Devine (Yhdysvallat – 15-vuotias): Lunar Reversal (voittaja)
 • Jasmin Villalobos (Yhdysvallat – 15-vuotias): What the City Does Not Show You (toinen)
 • Jonathan Farooqi (Iso-Britannia – 15-vuotias): Northumbrian Aurora (kunniamaininnan saanut)
 • Olivia Williamson (Iso-Britannia – 12-vuotias): Jupiter (kunniamaininnan saanut)
 • Scott Carnie-Bronca (Australia – 14-vuotias): Just Missed the Bullseye (kunniamaininnan saanut)

Erikoispalkinto: The Sir Patric Moore –palkinto parhaalle tulokkaalle

 • Carlos Fairbairn (Brasilia): Large Magellanic Cloud (voittaja)

Erikoispalkinto: (robotic scope)

 • Robert Smith (Iso-Britannia): Iridis (voittaja)

Royal Observatory Greenwich, Insight Investment ja BBC Sky at Night –lehti järjestävät "vuoden oivaltava tähtivalokuvaaja"-kilpailun. Nyt kilpailun kahdeksantena vuonna kilpailuun osallistui enäätysmäärä ihmisiä yli 4500 osallistujaa yli 80 maasta.

Lisätietoja

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista E-ELT -teleskooppia (European Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Royal Observatory Greenwich on Greenwichin keskiajan ja päämeridiaanin kotipaikka ja yksi maailman tärkeimmistä historiallisista tieteen keskuksista. Sen perustamisesta vuonna 1675 saakka Greenwich on ollut ajan ja avaruuden mittaamisen keskipisteessä. Royal Observatory Greenwich on osa "Royal Museums Greenwich":iä joka sisältää seuraavat tahot: National Maritime Museum, 17th-century Queen’s House ja Cutty Sark. Royal Museum Greenwichissä esillä olevat työt osoittavat kaikille meren, laivojen, ajan ja tähtien tärkeyden ja niiden välisen yhteyden ihmisten kanssa. Tämä ainutlaatuinen kokoelma nähtävyyksiä muodostaa keskeisen osan UNESCON maailmanperintökohteesta "Maritime Greenwich UNESCO World Heritage Site", sekä se on tärkeä koulutus- ja tutkimuskeskus, mikä vastaanottaa vuosittain yli kaksi miljoonaa vierailijaa. Lisätietoja: www.rmg.co.uk.

Insight Investment on johtava varainhoitoyritys, joka keskittyy suunnittelemaan asiakkaidensa tarpeisiin sopivia investointiratkaisuja. Vuonna 2002 perustetun Insightin kumppanuusprojektit ovat saaneet aikaan merkittävää arvonnousua. Insight hallinnoi £400bn ($605bn) varoja eri investoinneissa. Insightin omistaa BNY Mellon, mikä on maailman johtava sijoitusten hallintayritys ja hallinnoi $1.6 triljoonan varallisuutta (30.9.2015). Investointien arvo ja niistä saatavat tulot vaihtelevat ja eivät ole taattuja, johtuen osittain vaihtokurssien vaihtelusta. Sijoittajat eivät välttämättä saa takaisin kaikkea sijoittamaansa määrää. Aikaisempi menestys ei ole tae tulevaisuuden menestymisestä. Lisätietoja Insight Investmentistä: www.insightinvestment.com.

"BBC Sky at Night Magazine":stä on tullut Britannian parhaiten myyvä tähtitieteen lehti sen aloittamisesta vuonna 2005. Lehdellä on 25000 tilaajaa ja keskimäärin 7500 kopiota myydään joka kuukausi. skyatnightmagazine.com:lla on 33000 yksittäistä käyttäjää kuukaudessa ja se tavoittaa yli 32000 sosiaalisen median seuraajaa Facebookin ja Twitterin välityksellä. Lehti on myös saatavilla iTunes Newsstandillä, Google Playssä ja Ziniossa, ja se on media partneri vuosittain Royal Observatory Greenwichin järjestämässä "Insight Astronomy Photographer of the Year"-kilpailussa. Kirjoituksia on maailman johtavilta tähtitieteilijöiltä ja kirjoittajilta ja "BBC Sky at Night Magazine" pyörittää yhtä maailman pisimpään esitettyä TV ohjelmaa: "The Sky at Night":a. Lehti pitää sisällään tavallisia artikkeleita seuraavilta tekijöiltä: Chris Lintott, Maggie Aderin-Pocock, Pete Lawrence ja Paul Abel, sekä syvällisiä katsauksia ja tähtienkatseluvihjeitä. Jokainen numero sisältää viimeisimmän jakson "The Sky At Night"-ohjelmasta  erillisellä levyllä. "BBC Sky at Night Magazine"-lehteä julkaisee Immediate Media Co BBC Worldwide lisennin alaisuudessa. Seuraa meitä: @skyatnightmag.

Linkit

Yhteystiedot

Rhianon Davies
Royal Observatory Greenwich Press Office
Puh.: 020 8312 6545/6789/6790
Matkapuhelin: 07983 512 841
S-posti: rdavies@rmg.co.uk

Oana Sandu
Community Coordinator & Communication Strategy Officer
ESO education and Public Outreach Department
Puh.: +49 89 320 069 65
S-posti: osandu@partner.eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann16062

Kuvat

Insight Astronomy Photographer of the Year award ceremony
Insight Astronomy Photographer of the Year award ceremony
Englanniksi