ann19015-fi — Tiedote

ELT M5 peilin sopimus on allekirjoitettu

11. maaliskuuta 2019

ESO on allekirjoittanut sopimuksen Extremely Large Telescope (ELT) M5 peilistä kahden
Ranskalaisen yrityksen kanssa nimeltä
Safran Reosc ja Mersen Boostec. Safran Reosc tulee toimittamaan M5 peilin ja sen apuvälineet sisältäen sen hionnan, kuljetuksen, toiminnan ja huollon. Mersen Boostec toimittaa peilin kevyen aihion Safron Reoscin teknisten tarpeiden mukaan ja tulee myös olemaan vastuussa mahdollisten uusien M5 aihioiden toimituksesta tarvittaessa [1].

Sopimuksen allekirjoitti Philille Rioufreyt, Safran Reoscin toimitusjohtaja, Jérôme Lavenac, Mersen Boostecin operatiivinen johtaja, ja Xavier Barcons, ESO:n pääjohtaja, seremoniassa joka pidettiin ESO:n pääkeskuksessa Garchingissa, Saksassa. Paikalla oli myös ranskalaisen konsuli Münchenistä, Pierre Lanapats, ja konsulaatin varapuheenjohtaja Münchenistä, Benoît Schneider, kuten myös ESO neuvoston delegaatti ranskasta, Laurent Vigroux.

Sopimus Safran Reoscin kanssa rakentaa yhteistyötä ranskalaisen korkean tason optiikka yrityksen kanssa entisestään, joka on jo vastuussa useiden muiden ELT:n optisten komponenttien valmistuksesta ja kiillotuksesta.

Valmistuessaan M5 on pinnaltaan tasainen, muodoltaan elliptinen ja kooltaan 2.70 m x 2.20 m. Peili rakennetaan kuudesta kevyestä piikarbidi aihiosta, jotka juotetaan yhteen [2]. Peilin osuus on ainutlaatuinen kaukoputkessa ja se mahdollistaa kuvan stabiloinnin, kuva tärisisi ilman tätä peiliä kaukoputkien muiden peilien mekaniikan ja ilmakehän turbulenssin, sekä tuuli olosuhteiden vuoksi. Peili asennetaan kärki/kallistus mekanismiin, joka tulee koko ajan liikkumaan – jopa 10 kertaa sekunnissa – tarviten peilin olevan samaan aikaan erittäin kevyt ja jäykkä.

ELT:n ensimmäinen havainto on suunniteltu vuodelle 2025, ja se alkaa ratkomaan suurimpia nykyaikaisen tähtitieteen haasteita. Jättimäinen teleskooppi mahdollistaa löytöjen teon täysin tuntemattomista alueista universumissamme – se on valmistuessaan ”maailman suurin silmä taivaalle”.

[1] Pääpeilin aihion tulee tekemään Mersen Boostec ja sen tullaan kiillottamaan ja integroimaan Safran Reoscin toimesta

 

[2] Piikarbidi on mekaanisilta ominaisuuksiltaan ideaali M5 peilin vaatimuksiin. Erityisesti matalan lämpötilan lämpölaajenemiskertoimen ja jäykkyyden vuoksi se luo stabiilin rakenteen peilillä, joka ei laajene tai supistu eri lämpötiloissa. Tätä teknologiaa käytettiin jo onnistuneesti Herschel Space Observatory:n pääpeilissä, mutta optisen laadun tulee olle M5 peilissä vielä 100 kertaa parempaa.

 

Linkit

Calum Turner
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Email: pio@eso.org

Elise Vernet
M5 Mirror Contract Manager
Tel: +498932006322
Email: evernet@eso.org

Alain Delorme
M5 Mirror Contract Officer
Tel: +498932006147
Email: adelorme@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann19015

Kuvat

Contract signed for ELT M5 Mirror
Contract signed for ELT M5 Mirror
Englanniksi
Contract signed for ELT M5 Mirror
Contract signed for ELT M5 Mirror
Englanniksi
Contract signed for ELT M5 Mirror
Contract signed for ELT M5 Mirror
Englanniksi
Artist’s rendering of the ELT in operation
Artist’s rendering of the ELT in operation
Englanniksi