Tiedote

Satelliittikonstellaatiot ja niiden vaikutus tähtitieteeseen

19. joulukuuta 2019

Useat avaruusyritykset ovat kehittämässä suunnitelmia satelliittikonstellaatioiden laittamista suhteellisen matalille maapallon kiertoradoille eri viestintä tarkoituksiin. Viimeiset useiden satelliittijoukkojen laukaisut Space X:n Starlink projektilla ovat keränneet yleisön ja median huomion, erityisesti satelliittien hyvän näkyvyyden vuoksi heti laukaisun jälkeen. Tähtitieteen yhteisö on nostanut huolenaiheita satelliittikonstellaatioiden vaikutuksesta tieteelliseen tutkimukseen.

Yhteistyössä International Astronomical Unionin (IAU), the American Astronomical Societyn (AAS) ja Royal Astronomical Societyn (RAS) kanssa ESO ja muut observatoriot arvioivat vaikutuksia, mitä näillä satelliittikonstellaatioilla on maanpäällisiin optisiin ja infrapunavalon tähtitieteen havaintoihin. Laskelmat tuodaan julki pian yleisölle, kunhan ne ovat käyneet läpi riippumattoman vertausarvioinnin.

Satelliittikonstellaatiot vaikuttavat radio, millimetri ja submillimetriseen tähtitieteeseen, kuten Atacama Large Millimeter/submillimeter Arrayhin (ALMA) ja Atacama Pathfinder Experimentiin (APEX). ESO:lla on tarkkailijan rooli Committee of Radio Astronomy Frequenciessissa (CRAF), joka on itsenäinen eurooppalainen asiantuntijakomitea, joka toimii yhteistyössä International Telecommunications Unionin ja kansallisten virkailijoiden kanssa, jotka ovat vastuussa spektrin hallinnoimisesta, puolustaen radio tähtitiedettä. ESO tutkii näitä satelliittikonstellaatioiden vaikutuksia CRAF:lla yhdessä ALMA kumppaneiden kanssa Pohjois-Amerikasta ja Itä-Aasiasta.

 ESO yhdessä AAS:n ja IAU:n kanssa toteuttavat toimenpiteitä lisätäkseen tietoisuutta tästä ongelmasta globaalisti foorumeissa, kuten esimerkiksi Yhdistyneiden Kansakuntien komitean kanssa rauhaisasta avaruuden käytöstä, kun he samalla tutkivat käytännöllisiä mahdollisuuksia avaruusyhtiöiden kanssa, jotta voitaisiin turvata suurten mittakaavojen investoinnit parhailla maanpäällisillä tähtitieteen laitoksilla. ESO tukee sääntelykehyksen kehitystä, joka lopulta turvaisi harmonisen yhdessäelon suuresti potentiaalisten teknologistisen kehityksen saralla matalalla maan kiertoradalla, jonka kehys asettaisi ehdot mahdollistamaan ihmiskunnan jatkavan havaintojaan ymmärtääkseen universumiamme.

Linkit

AAS statement

Yhteystiedot

Andrew Williams 
ESO External Relations Officer 
Office of the Director General 
Tel: +49 89 320 062 78 
Email: awilliam@eso.org 

Tiedotteesta

Tunnistus:ann19062

Kuvat

Cosmic arc
Cosmic arc
Englanniksi