Tiedote

ESO liittyy Euroopan virtuaaliseen tutkimusympäristöön 'Open Science Cloud Association'

29. marraskuuta 2023

ESO on ottanut merkittävän askeleen avoimen tieteen suuntaan ja liittynyt virallisesti European Open Science Cloud (EOSC) -yhdistyksen jäseneksi. Yhdistys on EOSC:tä hallinnoiva oikeudellinen toimija.

EOSC on Euroopan komission aloite, jonka tarkoituksena on "antaa tutkijoille mahdollisuus löytää, luoda, jakaa ja käyttää uudelleen kaikenlaista digitaalista tietoa, kuten julkaisuja, dataa ja ohjelmistoja, mikä johtaa uusiin oivalluksiin ja innovaatioihin, tutkimuksen tuottavuuden parantamiseen ja tieteen toistettavuuden parantamiseen", kuten innovoinnista, tutkimuksesta, kulttuurista, koulutuksesta ja nuorisoasioista vastaava entinen komissaari Mariya Gabriel totesi. ESO on tukenut sitä jo pitkään, sillä se hyväksyi EOSC:n julistuksen vuonna 2017 ja osallistuu edelleen ESCAPE-hankkeeseen, joka on saanut alkunsa EOSC:stä, ja joka kokoaa yhteen Euroopan tähtitieteen, avaruuspartikkelien ja hiukkasfysiikan yhteisöt tukemaan avointa tiedettä. Liittymällä EOSC-yhdistykseen ESO osallistuu nyt myös sen hallintoon.

ESO:lla on pitkät perinteet avoimen tieteen keskeisillä osa-alueilla. La Silla Paranalin ja ALMA-observatorioiden arkistot ja tietojenkäsittelytyökalut mahdollistavat pääsyn kaikkiin millimetri-, infrapuna- ja optisen alueen havaintoihin. Ne noudattavat FAIR-periaatteita, joiden mukaan tiedot ovat löydettävissä, saatavilla, yhteentoimivia ja uudelleenkäytettäviä [1]. Lisäksi ESO tukee tieteellisten julkaisujen avointa saatavuutta Astronomy & Astrophysics -lehden kautta, jota se osaltaan julkaisee.

Nämä periaatteet ohjaavat ESO:n hallintotehtävää EOSC:ssä ja tukevat tieteenalan, laitosten ja maiden välistä tieteellistä kehitystä. ESO on itse osoitus hallitustenvälisen tieteellisen yhteistyön hyödyistä, ja liittymällä EOSC Associationiin se edistää avointa tiedettä kaikkialla Euroopassa ja sen ulkopuolella.

Lisähuomiot

[1] ESO:n arkistodata tehdään julkiseksi vuoden pituisen suoja-ajan jälkeen, jonka aikana päätutkijoilla on yksinoikeus hakemiinsa ja havaitsemiinsa datoihin.

Yhteystiedot

Martino Romaniello
ESO
Puh.: +49 89 3200 6565
S-posti: mromanie@eso.org

Andrew Williams
ESO International Relations Officer
Puh.: +49 89 3200 6278
S-posti: awilliam@eso.org

Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6670
S-posti: press@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann23021

Kuvat

Ilmakuva La Sillan alueesta
Ilmakuva La Sillan alueesta