Zwarte edelstenen zoeken zwarte gaten

Deze opvallende opname van een sterrenspoor werd vastgelegd boven ESO’s La Silla Observatorium, in de Chileense Atacamawoestijn. Sterrensporen worden veroorzaakt door de rotatie van de aarde; in deze foto met lange belichtingstijd lijken de sterren rond de zuidelijke hemelpool te cirkelen. De Carinanevel (heldere roze vlek, links van het midden) en de Grote en Kleine Magelhaense Wolk (blauwe vegen, respectievelijk boven en rechts van het midden) zijn nog net te herkennen.

Naar de sterrenkolk staren twee van de drie BlackGEM-telescopen, gebouwd en geëxploiteerd door de Radboud Universiteit, de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) en de KU Leuven. De telescoop aan de rechterkant was op het moment van deze foto nog in aanbouw, met alleen een platform ennog geen koepel. BlackGEM streeft ernaar om uit te breiden tot 15 telescopen, die in staat zijn uitgebreide onderzoeken van de nachtelijke hemel uit te voeren.

BlackGEM gaat samen met detectoren als LIGO en Virgo op zoek naar de meest dramatische gebeurtenissen in de ruimte, zoals het samensmelten van zwarte gaten en neutronensterren. Na de waarneming van zwaartekrachtsgolven door deze botsingen door LIGO en Virgo, zal BlackGEM grote delen van de hemel scannen op zoek naar het zichtbare licht dat bij deze gebeurtenissen wordt uitgezonden. Andere faciliteiten zoals ESO's Very Large Telescope zullen de metingen van BlackGEM opvolgen, waardoor sterrenkundigen een deel van de meest ongrijpbare fenomenen in ons heelal beter kunnen begrijpen.

Credit:

Zdeněk Bardon (bardon.cz)/ESO

Over de afbeelding

Id:potw2213a
Taal:nl-be
Type:Fotografisch
Publicatiedatum:28 maart 2022 06:00
Grootte:5000 x 3577 px

Over het object

Naam:BlackGEM
Type:Unspecified : Sky Phenomenon : Night Sky : Trail : Star
Unspecified : Technology : Observatory

Image Formats

Grote JPEG
6,3 MB

Inzoomen


Wallpapers

1024x768
508,6 KB
1280x1024
812,2 KB
1600x1200
1,1 MB
1920x1200
1,3 MB
2048x1536
1,7 MB