Kids

Persbericht

Kerstkomeet vastgelegd vanaf Paranal

24 december 2011

De onlangs ontdekte komeet Lovejoy is vanaf de ESO-sterrenwacht op Paranal (Chili) op schitterende wijze vastgelegd op foto’s en een time-lapse-video. De komeet sierde de zuidelijke hemel, nadat hij geheel onverwacht een scheervlucht langs de zon had doorstaan.

De time-lapse-video van de komeet is op 22 december 2011 gemaakt door Gabriel Brammer van ESO. Gabriel was aan het einde van zijn shift als ondersteunend astronoom op de Paranal-sterrenwacht, toen Lovejoy kort voor zonsopkomst boven de horizon verrees.

In de woorden van Gabriel Brammer zelf: ‘Op de laatste ochtend van mijn shift probeerde ik hem voor zonsopkomst op camera vast te leggen. De staart van de komeet was gemakkelijk waarneembaar met het blote oog, en voor het blote oog was de combinatie van maansikkel, komeet en Melkweg bijna net zo indrukwekkend als op de lang belichte foto’s.

Op de beeldenreeks is ook de potlood-dunne straal van de laser-richtster van de VLT te zien: terwijl astronomen bezig zijn met hun laatste nachtelijke waarnemingen, steekt deze duidelijk af tegen de prachtige achtergrond van de Melkweg.

ESO-opticus Guillaume Blanchard maakte een magnifieke groothoek-opname van komeet Lovejoy, en ESO-fotoambassadeur Yuri Beletsky legde het schouwspel vast vanuit de Chileense hoofdstad Santiago. Blanchard zegt: ‘Voor mij is deze komeet een kerstcadeau voor de mensen die tijdens de Kerst op Paranal verblijven.

De heldere komeet was ook te zien vanuit het internationale ruimtestation ISS, zoals deze verbluffende time-lapse-video van 21 december bewijst.

Komeet Lovejoy was afgelopen weken uitgebreid in het nieuws. Hij werd op 27 november ontdekt door de Australische amateur-astronoom Terry Lovejoy en geclassificeerd als een Kreutz-zonnescheerder – een komeet met een omloopbaan die hem dicht langs de zon voert [1]. Medio december betrad de komeet de corona van de zon en scheerde hij op een afstand van slechts 140.000 kilometer langs het zonsoppervlak, een nipte misser die met spanning werd afgewacht.

Verwacht werd dat de komeet uiteen zou vallen en verdampen, maar hij overleefde de ziedend hete ontmoeting met de zon en dook tot vrijwel ieders verrassing een paar dagen later weer op aan de zuidelijke sterrenhemel. Daarbij ontwikkelde hij een miljoenen kilometers lange staart, bestaande uit stofdeeltjes die door de zonnewind van de komeet worden weggeblazen.

De komeet vervolgt nu zijn zeer excentrische baan om de zon en zal weer in de diepte van het zonnestelsel verdwijnen. Het zou interessant zijn om te weten of hij, zoals voorspeld, over 314 jaar weer aan onze hemel te zien zal zijn.

Met deze spectaculaire beeldenreeks van de Kerstkomeet van 2011 wenst ESO iedereen een vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar.

Credit

G. Brammer/ESO

Noten

[1] Kreutz-zonnescheerders vormen een familie van kometen die in vrijwel dezelfde baan om de zon bewegen en die waarschijnlijk is ontstaan uit een grote komeet die in de 12de eeuw uiteenviel.

Meer informatie

Het jaar 2012 staat in het teken van de vijftigste verjaardag van de oprichting van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO). ESO is de belangrijkste intergouvernementele astronomische organisatie in Europa en de meest productieve sterrenwacht ter wereld. Zij wordt ondersteund door vijftien landen: België, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. ESO voert een ambitieus programma uit, gericht op het ontwerpen, bouwen en beheren van grote sterrenwachten die astronomen in staat stellen om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. Ook speelt ESO een leidende rol bij het bevorderen en organiseren van samenwerking op astronomisch gebied. ESO beheert drie waarnemingslocaties van wereldklasse in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal staan ESO’s Very Large Telescope (VLT), de meest geavanceerde optische sterrenwacht ter wereld, en twee surveytelescopen: VISTA werkt in het infrarood en is de grootste surveytelescoop ter wereld en de VLT Survey Telescope is de grootste telescoop die uitsluitend is ontworpen om de hemel in zichtbaar licht in kaart te brengen. ESO is ook de Europese partner van de revolutionaire telescoop ALMA, het grootste astronomische project van dit moment. Daarnaast bereidt ESO momenteel de bouw voor van de Europese Extremely Large optical/near-infrared Telescope (E-ELT), een telescoop van de 40-meterklasse die ‘het grootste oog op de hemel’ ter wereld zal worden.

Links

Contact

Rodrigo Alvarez
Planetarium, Royal Observatory of Belgium
Brussels, Belgium
Tel: +32 2 474 70 50
E-mail: eson-belgium@eso.org

Gabriel Brammer
ESO
Vitacura, Chile
Mob: +56 9 94 89 00 75
E-mail: gbrammer@eso.org

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Mob: +49 173 3872 621
E-mail: lars@eso.org

Connect with ESO on social media

Dit is een vertaling van ESO-persbericht eso1153.

Over dit bericht

Persberichten nr.:eso1153nl-be
Naam:C/2011 W3 (Lovejoy), Paranal, Photo Ambassador, Santiago
Type:Solar System : Interplanetary Body : Comet
Facility:Very Large Telescope

Afbeeldingen

Christmas comet Lovejoy captured at Paranal
Christmas comet Lovejoy captured at Paranal
Alleen in het Engels
Christmas Comet Lovejoy seen over Santiago
Christmas Comet Lovejoy seen over Santiago
Alleen in het Engels
Christmas comet Lovejoy captured at Paranal
Christmas comet Lovejoy captured at Paranal
Alleen in het Engels

Video's

eso1153a
eso1153a
Alleen in het Engels