ESOs R Aquarii-uge: vi studerer den evigt foranderlige R Aquarii

VLT view of binary system R Aquarii from 2012
R Aquarii as seen in 1997
Træk i den grønne knap for at se billederne

Stjernesystemet R Aquarii er en symbiotisk binær stjerne, som er omgivet af en stor dynamisk nebula  -en gaståge. Denne type binære stjerner omfatter to stjerner, som har et ulige og kompliceret samliv - en a hvid dværg og en rød kæmpe. Som et ret så ubehageligt eksempel på stjernekannibalisme, er den hvide dværg i gang med at slubre stof i sig fra dens større ledsager. Den forpinte røde kæmpe og den ustabile hvide dværg udspyr så fra tid til anden stof i nogle underlige sprøjt, buer og baner; det, som skaber de underlige former, som kan ses på disse billeder.

I det specielle sammenligningsbillede her - et sjældent eksempel på dynamisk udvikling, som er observeret med jordbaserede teleskoper - ser man, hvor meget forskel 15 år kan gøre. I kosmisk sammenhæng er det blot et øjeblik, men det giver os en fin mulighed for at observere et system, hvor der virkelig er gang i den med at ændre form på himlen for øjnene af os.

Billederne viser udviklingen ikke blot for R Aquarii, men også i de observationsmuligheder, vi har. Det tidligste billede er optaget med Nordic Optical Telescope på den spanske ø La Palma i De kanariske Øer. Det er et teleskop med en diameter på 2,5 meter. Billedet fra 2012 er optaget med ESOs 8-meter Very Large Telescope (VLT), og det viser mange flere fine detaljer ved denne fascinerende symbiotiske dobbeltstjerne.

Sammenligningsbilledet er første udsendelse i anledning af ESOs R Aquarii uge, hvor vi vil koncentrere os om dette spændende objekt og dets udvikling. Vi afslører R Aquariis altid foranderlig og dramatiske natur, og viser, hvordan den har udviklet sig og udvidet sig hen over årene.

De to billeder, som udgøre denne sammenligning præsenteres også som en flot time-lapse video af R Aquarii, som kan ses her.

Kilde

ESO

Om billedsammenligningen

Id:potw1850a
Udgivelsesdato:10. december 2018 06:00

Billeder

VLT optagelse af R Aquarii fra 2012
VLT optagelse af R Aquarii fra 2012
R Aquarii set med NOT i 1997
R Aquarii set med NOT i 1997