Pressemeddelelse

Nye stjerner i mængder

11. marts 2015

Dette dramatiske område i det sydlige stjernebillede Alteret (Ara) er en skatkiste af himmelobjekter. Der er stjernehobe, emmissionståger og aktive områder med stjernedannelse, og det er blot nogen af de rigdomme, som man finder i dette område; omkring 4.000 lysår fra Jorden. Det smukke nye billede her er mere detaljeret, end det før er set, og det er taget med VLT Survey teleskopet på ESOs Paranalobservatorium i Chile.

Midt i billedet ses den åbne stjernhob NGC 6193. Hoben indeholder omkring tredive klare stjerner, og de danner hjertet er stjerneansamlingen Ara OB1. De to klareste stjerner er meget varme kæmpestjerner. Det er de to stjerner, som tilsammen oplyser emmissionstågen i nærheden, til højre for hoben. Den tåge kaldes Rim Nebula eller NGC 6188.

En stjerneansamling er en stor gruppe løst bundne stjerner, som endnu ikke helt er drevet fra hinanden og væk fra det sted, hvor de oprindeligt er dannet. OB-ansamlinger består hovedsagelig af meget unge blåhvide stjerner, omkring 100.000 gange klarere end Solen og imellem 10 og 50 gange tungere end den.

Rim Nebula (oversat: Kanttågen, men betegnelsen bruges ikke på dansk[2]) er den markante mur af mørke og lysende skyer, som danner grænsen imellem molekyleskyen RCW 108 og resten af ansamlingen[1]. Området omkring RCW 108 er hovedsagelig hydrogen - som er den vigtigste ingrediens i stjernedannelsen. Områder af denne slags kaldes også H II-områder.

Det ser ud til at den kraftige ultraviolette stråling og den intense stjernevind fra stjernerne i NGC 6193 holder dannelsen af den næste generation stjerner i gang i de omgivende gas og støvskyer. Når stumper af skyerne falder sammen varmes de op, og i den sidste ende dannes nye stjerner.

Samtidig med at skyerne danner nye stjerner, nedbrydes de af stjernevinde og strålingen, som ældre stjerner udsender. Voldsomme supernovaeksplosioner giver også deres bidrag. Derfor lever sådanne H-II områder kun nogle få millioner år. Selve stjernedannelsen er en meget ineffektiv proces. Kun omkring 10% af det forhåndenværende materiale kommer til at indgå i de nye stjerner - resten blæses væk; ud i rummet.

Rim Nebula er også ud til at være i en tidlig fase af det,  som kaldes søjledannelse ("pillar formation"). I fremtiden kan den komme til at se ud som nogle af de mere velkendet stjernedannelsesområder, såsom Eagle Nebula (Messier 16, med de berømte Pillars of Creation) og Cone Nebula (som er den del af NGC 2264).

Dette billede er sammensat af mere end 500 enkeltbilleder, som er optaget igennem fire forskellige farvefiltre med VLT Survey teleskopet. Den samlede belysningstid er mere end 56 timer, og det er det mest detaljerede billede af området, som endnu er produceret.

Noter

[1] Desuden er denne tåge lidt berømt blandt fagastronomer. Et tidligere billede af den blev nemlig brugt til DVD-coveret for en samling astronomisk software, som ESO har udsendt. Tågen kendes derfor somme tider som Scisoft,-tågen, opkaldt efter DVD'en. Nyeste udgave af denne software er kun få uger gammel.

[2] Sprogbrugen blandt astronomer og amatørastronomer er markant domineret af engelsk. Med det forholdsvis lille antal danske astronomer har man vænnet sig til at bruge de engelske betegnelser istedet for at oversætte eller finde på danske navne. Oftes anvendes i stedet de mere entydige, men også mere kedelige NGC-katalognumre. Det står for New General Catalog, som oprindeligt blev samlet af den danske astronom Dreyer.

Mere information

ESO er den fremmeste fællesnationale astronomiorganisation i Europa, og verdens langt mest produktive jordbaserede astronomiske observatorium. 16 lande er med i ESO: Belgien, Brazilien, Danmark, Finland, Frankrig, Italien, Nederlandene, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien, Tjekkiet, Tyskland og Østrig, og desuden værtsnationen Chile. ESO har et ambitiøst program, som gør det muligt for astronomer at gøre vigtige videnskabelige opdagelser. Programmet har focus på design, konstruktion og drift af stærke jordbaserede observatorier. Desuden har ESO en ledende rolle i formidling og organisering af samarbejde omkring astronomisk forskning. ESO driver tre enestående observatorier i verdensklasse i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO VLT, Very Large Telescope, som er verdens mest avancerede observatorium for synligt lys, samt to oversigtsteleskoper. VISTA, som observerer i infrarødt, er verdens største oversigtsteleskop, og VLT Survey Teleskopet er det største teleskop bygget til at overvåge himlen i synligt lys. ESO er en af de største partnere i ALMA, som er det største eksisterende astronomiprojekt. For tiden bygges E-ELT, et 39 m optisk og nærinfrarødt teleskop på Cerro Armazones, tæt ved Paranal. Det bliver "verdens største himmeløje".

Links

Kontakter

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1510 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1510da
Navn:NGC 6188, NGC 6193
Type:Milky Way : Star : Grouping : Cluster : Open
Milky Way : Nebula : Appearance : Emission : H II Region
Milky Way : Nebula : Appearance : Dark
Facility:VLT Survey Telescope
Instruments:OmegaCAM

Billeder

Stjernehoben NGC 6193 og tågen NGC 6188
Stjernehoben NGC 6193 og tågen NGC 6188
Den åbne stjernehob NGC 6193 i stjernebilledet Ara
Den åbne stjernehob NGC 6193 i stjernebilledet Ara

Videoer

Zoom ind på stjernehoben NGC 6193 og tågen NGC 6188
Zoom ind på stjernehoben NGC 6193 og tågen NGC 6188
En næroptagelse af stjernehoben NGC 6193 og tågen NGC 6188
En næroptagelse af stjernehoben NGC 6193 og tågen NGC 6188