VST - VLT Survey Telescope

vst_lombardi_5

VLT Survey Telescope (VST) er det seneste teleskop, som er installeret ved ESOs Paranalobservatorium (eso1119). Det er et af Verdens største teleskoper, som er beregnet til kortlægning af himlen i synligt lys. Teleskopet er opstillet sammen med ESOs VLT på bjerget Cerro Paranal, hvor der er perfekte forhold for jordbaserede astronomiske observationer. VST har en spejldiameter på 2,6 meter, og det er udstyret med et enormt 268 megapixel kamera, som har fået navnet OmegaCAM. Det er afløseren for det meget velfungerende Wide Field Imager kamera, som for tiden er installeret på 2,2 m MPG/ESO teleskopet på La Silla.

Ligesom VLT dækker VST et bredt bølgelængdeområde fra ultraviolet igennem synligt lys til det nær-infrarøde område (0,3 til 1,0 my). Til forskel fra de største teleskoper, som for eksempel VLT, som kun kan se et lille område af himlen ad gangen, kan VST fotografere store himmelfelter hurtigt og dybt.

Det totale synsfelt er 1° x 1°, altså dobbelt så meget som Fuldmånen. VST kan levere vidvinkelbilleder, hvor man kan få det første indtryk af forskellige himmelobjekter, og så kan VLT teleskoperne studere disse i større detalje.

I VST er der to spejle; et hovedspejl (M1) med en diameter på 2,61 m og et mindre sekundærspejl (M2) med en diameter på 93,8 cm. I teleskopets focus er monteret et enkelt specialbygget instrument; OmegaCAM. Det er et stort CCD-kamera bygget af et internationalt konsortium af fem institutioner: Netherlands Research School for Astronomy (NOVA), Kapteyn Astronomical Institute, Universitäts-Sternwarte München, Astronomical Observatory of Padova og ESO.

Forskning med VST

VST er bygget til kortlægningsprogrammer. Det topmoderne kamera, den fine optik og de fantastiske observationsforhold på Paranal gør, at VST gør vigtigt opdagelser i et bredt område af astrofysik og kosmologi. Indenfor planetvidenskaberne er teleskopet i gang med at studere fjerne objekter i Solsystemet, som for eksempel trans-Neptun objekter, og der søges også efter passager af exoplaneter. Også i Mælkevejen sker der omfattende observationer, som giver astronomerne vigtige datat til at forstå vores Mælkevejs struktur og udviklingshistorie. Længere borte studerer VST de nære galakser, planetariske tåger i andre galakser og i galaksehobe, og kigger efter svage objekter og mikrolinsefænomener. Indenfor kosmologi arbejder VST med supernovaer på mellemdistancer i Universet, for at få bedre nøjagtighed i den kosmologiske afstandsskala, og så vi kan forstå Universets udvidelse. VST ser også på kosmiske strukturer ved middelstore rødforskydninger, aktive galaksekerner og kvasarer, for at forbedre vores forståelse af galaksedannelse og Universets tidlige historie.

VST er et fælles samarbejdsprojekt imellem ESO og Capodimonte Astronomical Observatory (OAC), som er en del af det italienske National Institute for Astrophysics (INAF). Det italienske center designede teleskopet, og ESO er ansvarlig for de tekniske installationer på stedet.

Teleskopet blev taget i brug i 2011.

Videnskabelige mål

Bygget til kortlægningsprojekter. Mælkevejen, extragalaktiske planetariske tåger, kosmologi

Mere om VST

Live billede

Følg VST på dette livebillded, som opdateres hver time i dagtimerne i Chile. Klik på billedet for at forstørre.

Webcam | 14 Dec 2015 18:00 CET
LIVE


VST

Name: VLT Survey Telescope
Site: Cerro Paranal
Altitude: 2635 m
Enclosure: Compact optimised cylindrical enclosure
Type: Optical survey telescope
Optical design: Modified Ritchey-Chrétien Reflector with correctors
Diameter. Primary M1: 2.61 m
Material. Primary M1: Astro-Sitall
Diameter. Secondary M2: 0.938 m
Material. Secondary M2: Astro-Sitall
Mount: Alt-Azimuth fork mount
First Light date: 8 June 2011
Active Optics: Yes
Images taken with the VST: Link
Images of the VST: Link
Press Releases with the VST: Link