Soltvillingens livscyklus

Denne animation viser en sollignende stjernes liv fra fødsel på den venstre side af billedet til dens udvikling mod en rød kæmpestjerne i højre side. I venstre side ses stjernen som en protostjerne, der i dannelsesfasen er indhyllet i en støvskive af materiale. Senere bliver den en stjerne som vores Sol. Efter at have brugt størstedelen af sit liv i denne tilstand, begynder kernen gradvist at blive opvarmet, stjernen udvider sig og bliver rødere indtil den bliver en rød kæmpestjerne.

Efter dette stadie vil stjernen kaste sine ydre lag fra sig, og danne det objekt, der kaldes en planetarisk tåge, mens kernen fra selve stjernen vil køle, og blive til en lille tæt rest, der kaldes en hvid dværg.

Under tidslinjen er det markeret, hvor Solen og den tvillinger 18 Scorpii og HIP 102152 er i deres livcykler. Solen er 4,6 milliarder år gammel og 18 Scorpii er 2,9 milliarder år, mens den ældste soltvilling er 8,2 milliarder år gammel, og er derved den ældste soltvilling, der er fundet. Ved at studere HIP 102152 kan vi få et glimt af, hvordan Solens fremtid vil se ud.

Denne animation er illustrativ, og alder, størrelse og farver er tilnærmelser (og ikke i rigtig skala). Protostjernestadiet til venstre i dette billede bør være 2000 gange større end vores Sol. Rød kæmpestjernestadiet helt til højre i billedet kan være op mod 100 gang større end Solen.

Kilde:

ESO/M. Kornmesser

Om videoen

Id:eso1337a
Sprog:da
Udgivelsesdato:28. august 2013 15:30
Relaterede pressemeddelelser:eso1337
Spilletid:31 s
Frame rate:30 fps

Om objektet


HD


Stor


Mellem

Video podcast
5,2 MB

Lille

Lille flash
2,8 MB

For Broadcasters