Tiedote

ESO tukee Euroopan avoimen tieteen palvelun kehittämistä

6. lokakuuta 2017

ESO on ilmoittanut tukensa EOSC-ilmoitukselle ja sanovansa tukevansa European Open Science Cloud (EOSC) aloitetta vapaan pääsyn tieteelliseen dataan. EOSC on jännittävä Euroopan kommission aloite, missä luotettavan avoimen datan saatavuus tunnustetaan nykypäivän tieteellisessä tutkimuksessa. Kirjeessään Euroopan tutkimus- ja innovaatiokomissaarille Carlos Moedasille ja EC tutkimus- ja innovaatio yleisjohtajalle Robert-Jan Smitsille ESO:n pääjohtaja Xavier Barcons tarjosi ESO:n kokemuksen käyttämistä osana EOSC toteuttamista ja erityisesti auttaakseen arkistodatan hoitamista, jotta tulevaisuuden tieteelliset löydöt saadaan tehtyä.

EOSC:n tähtäimenä on kehittää ja tukea sellaisia muutoksia, jotka kiihdyttävät siirtymistä kohti yhä avoimempaa tiedettä ja avoimia innovaatioita poistamalla tutkimusaineiston uudelleenkäytön rajoja ja menetelmiä. Äärimmäisenä tavoitteena on globaali ja avoin ympäristö, mikä toimii hyvin määritellyissä ja luotettavissa puitteissa ja missä tutkijat, innovaattorit, yhtiöt ja kansalaiset voivat julkaista, löytää ja uudelleenkäyttää toistensa tutkimusdataa ja -työkaluja innovointi- ja koulutustarkoituksissa.

Tähtitiede on jo pitkään ollut tarjoamassa hyvin hallittua ja hoidettua avointa dataa. ESO:lla itsellään on pitkä perinne tällä alueella ja se on edesauttanut tieteellisen tutkimuksen tekemistä sen datan avulla mitä on kerätty La Sillasta, Paranalista ja ALMA:n observatorioilta. Se on myös antanut käyttöön datan prosessointityökaluja, sekä kehittänyt ja hallinnut sen tiedearkistoja. Tämän lisäksi ESO:n oma menneisyys on osoitus hallitustenvälisen yhteistyön eduista ja jouhevasta ideoiden, resurssien ja ihmisten vaihdosta. Tässä valossa voidaan olettaa, että ESO tulee olemaan johtavassa roolissa, kun avointa tiedettä kehitetään niin Euroopassa kuin sen ulkopuolellakin.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
S-posti: rhook@eso.org

Andrew Williams
ESO International Relations Officer
Puh.: +49 89 3200 6278
S-posti: awilliam@eso.org

Martino Romaniello
ESO
Puh.: +49 89 3200 6565
S-posti: mromanie@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann17068

Kuvat

La Silla at night
La Silla at night
Englanniksi