Tiedote

ESO:n avoimien ovien päivän tapahtuman ohjelma 2018 on nyt saatavilla

8. lokakuuta 2018

ESO, maailman tuotteliain maanpäällinen observatorio, pitää avoimet ovet yleisölle lauantaina 13.10.2018 kello 11:00-18:00 paikallista aikaa (12-19 Suomen aikaa). ESO:n avoimien ovien päivän tapahtuma järjestetään ESO:n päämajassa Garchingissa, Saksassa lähellä Müncheniä. Vierailijoilla on mahdollisuus kokea ja nähdä ESO:n toimintaa osallistumalla useisiin eri toimintoihin. Päivän tapahtumien ohjelma on esitelty alla.

Avoimet ovet ovat osa "Tag der offenen Tür"-tapahtumaa, joka toteutetaan Garchingin tutkimuskampusalueella, sekä muissa paikallisissa tutkimuslaitoksissa.

Jos tarvitset apua jonkin paikan löytämisessä päivän aikana, niin voit etsiä henkilökunnan edustajan, jonka tunnistat nimilapusta. Koska ESO on kansainvälinen organisaatio, niin meillä on henkilökunnassamme useiden eri kielien puhujia.

Median edustajia, jotka haluavat osallistua tapahtumaan, pyydetään vahvistamaan osallistumisensa ottamalla yhteyttä osandu@partner.eso.org.

Lista eri toiminnoista

Alue 1: Tervetuloa ESO:on

Ota mukaasi ilmaista ESO-materiaalia, tapahtuman ohjelma ja rakennusten kartta. Lapset voivat hakea vihkosen leimojen keräämistä varten ja jos he keräävät kaikki leimat, heillä on mahdollisuus voittaa lahjoja (lahjat voi poistuttaessa noutaa alueelta 15). Lapset voivat myös noutaa täältä albumin tarroja varten.

Alue 2: ESO Supernova -planetaario ja -vierailijakeskus

Tule ja vieraile tässä huippuluokan maksuttomassa tähtitiedekeskuksessa sekä koe vuorovaikutteiset näyttelymme, jotka jättävät sinut kunnioituksen valtaan asuttamaamme maailmankaikkeutta kohtaan. Planetaarioesitykset ovat myös tarjolla kautta koko päivän ja videoita voi katsoa elokuvateatterissamme. Verkkovaraus etukäteen on pakollinen planetaarioesityksiin! Sisäänpääsy on maksuton, mutta lahjoituksia otetaan vastaan.

Alue 3: ESO- ja ALMA-näyttelyt sekä erilaiset mallit; Kysy tähtitieteilijältä

Opi enemmän ESO:n teleskoopeista ja tieteestä. Jos sinulla on kysymyksiä, voit kysyä henkilöiltä, joilla lukee nimen yhteydessä “Ask an Astronomer".

Alue 4: ESO Chile Chill

Vietä rentouttava hetki katselemalla vaikuttavia kuvia ja videoita tutkimusalueiltamme Chilessä.

Alue 5: Kuvakirjan esittely (saksaksi)

Paul und Marie reisen zu den Sternen. Maria Breuerin kirjoittama tarina ja Daniela Kunkelin kuvitus (Carlsen Verlag).

Alue 6: Yötaivaan valokuvakokoelma

Ihaile tähtitaivasta ja tähtitieteellisiä kohteita.

Alue 7: ESO:n opastetut kierrokset

Tule mukaan kierrokselle ESO:n tiloihin ja opi enemmän ESO:sta ja sen päämajan laajennuksen rakennuksesta.

Alue 8: ELT-teleskoopin (Extremely Large Telescope) prototyypin osat, tähtitieteelliset havaintolaitteet ja mekaaninen työpaja

ESO rakentaa maailman suurimpia kaukoputkia. Opi lisää havaintolaitteista, ELT:n prototyyppikomponenttien testaamisesta ja siitä miten teleskooppien suorituskykyä voidaan optimoida. Vieraile mekaniikan työpajassa ja näe miten karkeasta perusmateriaalista tehdään tarkkoja laitteisiin asennettavia komponentteja.

Alue 9: ESOshop

Jos etsit matkamuistoja tai lahjoja, niin tämä on paikka, missä kannattaa vierailla.

Alue 10: Esitelmiä, suora yhteys Chileen ja dokumenttielokuvia

Alue 11: Kahvila

Vierailijoille on tarjolla ilmaisia juotavia. Pientä korvausta vastaan voit nauttia kansainvälisestä seisovasta pöydästä, jossa on ruokaa kautta koko maailman oman henkilökuntamme valmistamana.

Alue 12: Havaitse kaukoputkella

Jos taivas on selkeä, niin tähtitieteilijät näyttävät Aurinkoa pienillä erityiskaukoputkillaan.

Alue 13: Infrapunavalokuvaus

Ota itsestäsi infrapunakuva. Infrapunakameralla tehtäviä jännittäviä kokeita.

Alue 14: Komeettatehdas

Opi mitä komeetat ovat ja mistä ne koostuvat tässä erityisessä komeetan rakentamiskokeessa.

Alue 15: Kasvomaalausta, LEGO-teleskoopin rakentamista, lahjoja lapsille

Lapsilla on hauskaa, kun heidän kasvoihinsa maalataan erilaisia tähtitieteellisiä aiheita, kuten tähtiä, galakseja ja komeettoja.

Alue 16: Nuorison nurkkaus

Etsitkö tulevaisuuden työtovereita? Näe miten luovaa, jännittävää ja vaihtelevaa teknologia on! Kokeile itse: Tule mukaan käytännön kierrokselle työpajoihin ja erilaisiin kokeiluihin, tai vain kysele eri asioista.

Lisätietoja

ESO Supernova-planetaario ja -vierailijakeskus

ESO Supernova-planetaario ja -vierailijakeskus on Euroopan eteläisen observatorion (ESO) ja Heidelbergin teoreettisen tutkimuksen instituutin (HITS) yhteistyöhanke. Rakennuksen on lahjoittanut saksalainen Klaus Tschiran säätiö (KTS) ja ESO huolehtii sen toiminnasta.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
ESO:n tiedeviestintäverkoston Suomen edustaja
Tuorlan observatorio
Sähköposti: rareko@utu.fi

Herbert Zodet
Open House Day Coordinator
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6422
Sähköposti: hzodet@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann18071

Kuvat

Open House Day 2018
Open House Day 2018
Englanniksi
Open House Day 2018 (German)
Open House Day 2018 (German)
Englanniksi