Tiedote

ESO:n Erittäin suuren kaukoputken (ELT) uusi verkkosivusto on avattu

14. tammikuuta 2021

ESO on avannut uuden verkkosivuston, joka sisältää runsaasti tietoa Erittäin suuresta kaukoputkesta (Extremely Large Telescope, ELT). Kaukoputki on ESO:n tuleva observatorio, joka tutkii universumia Chilen Atacaman autiomaasta käsin. Verkkosivu on rakennettu eri kohderyhmät silmällä pitäen. Se soveltuu niin suurelle yleisölle, kuin tähtitieteen asiantuntijoillekin. Verkkosivun avulla yleisö voi tarkastella uutta kaukoputkea, sen instrumentteja, ja miten se tulee lisäämään tietoamme kosmoksesta.

Sivustolla esitellään tärkeimpiä tieteellisiä kysymyksiä, joihin tähtitieteilijät toivovat ELT:n vastaavan. Sivuja täydentävät kaukoputken, sitä ympäröivän rakenteen ja erilaisten instrumenttien, sekä peilien vaikuttavat visualisoinnit. Siellä on myös mielenkiintoisia faktoja ELT:stä, joka tulee olemaan maailman suurin näkyvän- ja infrapuna-alueen teleskooppi 39-metrisellä pääpeilillään. Sivuilta löytyy myös tämän kunnianhimoisen ja haastavan kaukoputken historiaa, sekä aikajana, jossa on joitakin hankkeen tärkeimpiä virstanpylväitä.

Tämä on toinen jännittävä kehitysaskel ELT:n historiassa, jonka on määrä aloittaa toimintansa myöhemmin tällä vuosikymmenellä. Uusi sivusto on erinomainen lähtökohta, jos haluaa pysyä ajan tasalla tulevista kaukoputkea koskevista uutisista ja oppia lisää tieteestä, teknologiasta ja ihmisistä, jotka ovat vaikuttaneet sen edistymiseen.

Sivuston jokainen sivu on rakennettu huolellisesti siten, että käyttäjät kohtaavat ensin yleisimmät tiedot. Kunkin sivun yläosassa olevan tekstin lukemisen jälkeen he voivat helposti saada laajan ymmärryksen ELT:stä. Tämä sisältää yleiskatsaukset sen yksittäisistä osista, instrumenteista ja tutkimuskohteista. Yksityiskohtaisempia tai teknisiä tietoja saadakseen käyttäjä voi yksinkertaisesti vierittää sivua kohti sivun alareunaa, jossa esitellään tarkempia yksityiskohtia hankkeesta. Tämä osa todennäköisesti kiinnostaa eniten tähtitieteilijöitä ja insinöörejä.

Uusi sivusto on muodoltaan mukautuva, joten se toimii sujuvasti kaikissa laitteissa: kannettavissa tietokoneissa, pöytäkoneissa, älypuhelimissa ja tableteissa. Se tarjoaa informatiivisen ja mukaansatempaavan käyttökokemuksen kaikille kaukoputkesta kiinnostuneille, joka tulee muuttamaan dramaattisesti sitä, mitä tiedämme maailmankaikkeudesta.

Kaikilla juuri avatuilla verkkosivustoilla on todennäköisesti odottamattomia ongelmia tai vikoja, eikä uusi ELT-verkkosivustomme ole siihen poikkeus ennen julkaisua tehdystä laajasta testauksesta huolimatta  Jos havaitset sivustoon liittyviä ongelmia, niin ilmoita niistä osoitteeseen information@eso.org.

Olemme hyvin kiitollisia monille henkilöille ESO:n organisaatiossa ja sen ulkopuolella, jotka mahdollistivat ELT-sivuston toteutuksen.

Linkit

Yhteystiedot

Mariya Lyubenova
ESO Head of Media Relations
Garching bei München, Saksa
S-posti: Mariya.Lyubenova@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann21001

Kuvat

Welcome to elt.eso.org
Welcome to elt.eso.org
Englanniksi