Pressmeddelande

Chiles president besöker Paranal för att tillkännage överförande av mark för E-ELT

28 oktober 2013

Sebastián Piñera, Chiles president, lämnade igår över de nyligen underskrivna juridiska dokumenten som intygar att den chilenska staten lämnar över marken kring Cerro Armazones till ESO. Överlämnandet skedde vid en ceremoni som hölls igår vid ESO:s Paranalobservatorium i den chilenska Atacamaöknen. Cerro Armazones, en bergstopp 3060 meter över havet som ligger ungefär 20 kilometer från ESO:s jätteteleskop VLT på Cerro Paranal, kommer att bli hem för det framtida E-ELT (European Extremely Large Telescope).

President Piñera togs emot vid Paranalobservatoriet av ESO:s generaldirektör Tim de Zeeuw, ESO:s representant i Chile, Fernando Comerón, samt vicechefen för La Silla-Paranal observatoriet, Ueli Weilenmann. Med presidenten följde Chiles utrikesminister Alfredo Moreno och representanter för de lokala chilenska myndigheterna.

I besöket ingick också en rundvandring på toppen av Cerro Paranal, där ESO:s VLT (Very Large Telescope), världens mest avancerade teleskop för synligt ljus, finns.

Under en ceremoni vid Paranals forskarhotell Residencia lämnade president Piñera över till ESO:s generaldirektör de nyligen underskrivna juridiska dokumenten om överlämningen av marken på Cerro Armazones.

Under ceremonin betonade presidenten vikten i att skydda den mörka natthimlen i norra Chile.

– Vi tar nu ett stort steg mot att befästa Chiles position som världens astronomiska huvudstad. Extremely Large Telescope på Cerro Armazones kommer att vara världens största öga, ett öga som kommer att titta ut från de chilenska himlarna för att dyka ner in i de hemligheterna som universum ännu inte har avslöjat. Idag är en mycket viktig dag för den moderna astronomin, och en mycket viktig dag även för Chile.

ESO:s generaldirektör uttryckte sin tacksamhet mot Chiles regering för denna viktiga milstolpe:

– Samarbetet mellan Chile och ESO som startade för 50 år sedan har inte bara visat sig vara väldigt fruktbart och långvarigt, men som också ger spännande möjligheter inför framtiden - både till fördel för Chile, för ESO:s medlemsländer, men också för framsteg inom vetenskap och teknik. E-ELT är ett bra bevis på detta.

Enligt de juridiska dokumenten kommer Chile att överlämna 189 kvadratkilometer land runt Cerro Armazones för installationen av E-ELT och kommer att bevilja en 50-årig upplåtelse för den omgivande ytan. Det större området på 362 kvadratkilometer kommer att skydda E-ELT mot ljusföroreningar och gruvdrift. När det kommer att vara fullt igångsatt i början av nästa decennium, kommer E-ELT att drivas tillsammans med ESO:s Paranalobservatorium.

Ceremonin följer efter en överenskommelse som undertecknades i oktober 2011 av Chiles utrikesdepartement och ESO.

Mer information

ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop: VISTA, som observerar infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop, samt VST, det största teleskopet som konstruerats för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av det europeiska extremt stora 39 metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Valentina Rodríguez
ESO education and Public Outreach Department
Santiago, Chile
Tel: +56 2 24639123
E-post: vrodrigu@eso.org

Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6761
Mobil: +49 173 3872 621
E-post: lars@eso.org

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1345 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1345sv
Namn:ESO Director General, President
Typ:Unspecified : Technology : Observatory
Unspecified : People
Facility:Extremely Large Telescope

Bilder

Chiles president besöker Paranal för att tillkännage överförande av mark för E-ELT /
Chiles president besöker Paranal för att tillkännage överförande av mark för E-ELT /
Chiles president besöker Paranal för att tillkännage överlämnandet av marken för E-ELT
Chiles president besöker Paranal för att tillkännage överlämnandet av marken för E-ELT