VLT/VIMOS observationer af chokfronten i supernovaresten SN 1006

Meget detaljerede nye observationer med ESOs Very Large Telescope (VLT) af resterne fra en tusind år gammel supernova har afsløret spor til oprindelsen af kosmiske stråler.

Billedet til venstre viser hele SN 1006 supernova resterne, som de ses i radio (rød), røntgen (blå) og synligt lys (gul). Det andet felt, er tilsvarende til det lille område omkranset af en firkant til venstre, er et NASA/ESA Hubble Space Telescope nærbillede af det opsigtsvækkende smalle chokfront-område, hvor materiale fra supernovaen kolliderer med det interstellare medium. Det tredje felt viser hvordan billedet fra integral field unit på VIMOS instrumentet splittes op i mange mindre områder, med lyset fra hvert område spredt ud i et spektrum af farvekomponenterne. Når disse spektra analyseres kan man udregne og kortlægge egenskaberne af det underliggende objekt. Et eksempel på dette ses til højre, og er et kort over en egenskab ved gassen (bredden af en spektrallinje). Dette er overraskende værdifuldt og forudsættes sammen med andre indikatorer, tilstedeværelsen af meget højhastigheds protoner.

Kilde:

ESO, Radio: NRAO/AUI/NSF/GBT/VLA/Dyer, Maddalena & Cornwell, X-ray: Chandra X-ray Observatory; NASA/CXC/Rutgers/G. Cassam-Chenaï, J. Hughes et al., Visible light: 0.9-metre Curtis Schmidt optical telescope; NOAO/AURA/NSF/CTIO/Middlebury College/F. Winkler and Digitized Sky Survey.

Om billedet

Id:eso1308a
Sprog:da
Type:Kollage
Udgivelsesdato:14. februar 2013 20:00
Relaterede pressemeddelelser:eso1308
Størrelse:7059 x 2179 px

Om objektet

Navn:SN 1006
Type:Milky Way : Nebula : Type : Supernova Remnant
Afstand:7000 lysår

Billedformater

Stor JPEG
3,4 MB
Skrærm JPEG
132,0 KB