Pressemeddelelse

ESO-astronom udvalgt til astronauttræningsprogram

16. februar 2018

ESO-astronom Suzanna Randall er et skridt tættere på sin drøm om at bliver Tysklands første kvindelige astronaut. Hun er udvalgt som ny deltager i træningsprogrammet Astronautin (kvindelig astronaut på tysk), hvis formål det er at optræne den første kvindelige tyske astronaut, og at sende hende på en forskningsmission til den internationale rumstation ISS. Valget er blevet offentliggjort idag ved en pressekonference på ESOs hovedkvarter i Garching i Tyskland.

Initiativet Astronautin startede i 2016 med det formål at inspirere unge kvinder til at vælge job i rumforskningsbranchen, i fysik, i matematik og i tekniske fag, og at sende de første tyske kvinde i rummet. En del af programmet er også at bruge forholdene ombord på ISS til at studere, hvordan kvindekroppen reagerer overfor vægtløshed[1].

Takket være hendes videnskabelige baggrund og talenter indenfor sport, er Suzanna Randall blevet udvalgt som en af to Astronautin kandidater. Hun er født i Köln, er 38 år, og har studeret astronomi i Storbrittannien inden sin PhD eksamen i astrofysik fra University of Montreal i Canada. For tiden arbejder Randall som astronom ved ESO.

Randall startede sin karriere i ESO som ESO Fellow, og arbejder nu indenfor ALMAprojektet. Det er et internationalt partnerskab, som driver Verdens største radioteleskop i den chilenske Atacamaørken. ALMA består af 66 kæmpeantenner, som observerer universet i millimeter- og submillimeterbølgelængder, og det er det mest velegnede astronomiske observatorium til studiet af det kolde og det fjerne Univers[2]. Randall studerer tillige udviklingen for pulserende blå stjerner af den klasse, som kaldes subdwarfstjerner. Hun er også en ivrig paraglider, er yogainstruktør og dyrker vintersport.

Kandidaterne i Astronautin programmet skal lære om omgivelserne og forholdene ombord på ISS. Desuden omfatter programmet også deltagelse i mange andre aktiviteter, og der stilles store krav til kandidaterne, som blandt andet kommer til at deltage i parabolflyvninger, hvor man er vægtløs i korte tidsrum, i overlevelsestræning, flyvning og robottræning.

Randall fortæller, hvad det er, der har motiveret hende til at søge ind i Astronautin-programmet: "Jeg vil gerne vise, at det er muligt for almindelige kvinder at udvikle de kundskaber og evner, som er nødvendige for at blive astronaut, og jeg mener, det er vigtigt, at kvinder deltager på alle niveauer i samfundet. Det bør være helt indlysende, at kvinder også arbejder i rummet."

Igennem de næste to år kommer Randall til at konkurrere om een enkelt rummission med den 34 årige meteorolog Insa Thiele-Eich. I april 2017 blev Thiele-Eich udvalgt til programmet sammen med jagerpiloten Nicola Baumann, ud fra 400 kandidater. Efter at Baumann nu har forladt programmet, besluttede udvælgelseskommiteen enstemmigt at overlade pladsen til Suzanna Randall.

"Vi er glade for, at Suzanna Randall kan springe lige ind i træningsprogrammet på grund af hendes hidtidige træning som astrofysiker," siger Claudia Kessler, som har startet Astronautin-programmet.

Randall og Thiele-Eich modtager støtte under træningen fra firmaet Airbus. Innovationsfirmaet HYVE samarbejder med Astronautin i en udfordrende crowdsourcing kampagne. Tilsammen udvikler de ideer og løsninger, som skal finansiere rummissionen for den første kvindelige tyske astronaut. Selve pressekonferencen har modtaget støtte fra berlinerfirmaet IWG Isolier Wendt GmbH.

Noter

[1] Den internationale rumstation (ISS) er et bemandet forskningslaboratorium i rummet i kredsløb om Jorden, som drives i samarbejde af USA, ESA, Rusland, Japan og Canada. ISS vejer 360 tons, og har mere end 820 kubikmeter opholdsvolumen. Der er plads til en besætning på seks astronauter og til en mængde videnskabeligt forsøgsudstyr. Opbygningen af rumstationen begyndte i 1998.

[2] ALMA har en opløsningsevne, som er ti gange bedre end NASA/ESA Hubble rumteleskopet, og ALMA studerer nogle af de mest spændende forskningsområder i forbindelse med vores kosmiske oprindelse. Det store anlægs gigantiske antenner bliver brugt til at studere oprindelsen for stjerner og planeter, galakser og selve livet. ALMA-observatoriet bruger den mest avancerede teknologi for at nå sine videnskabelige mål i de udfordrende omgivelser i de højtliggende dele af Andesbjergene.

Mere information

ESO er den fremmeste fællesnationale astronomiorganisation i Europa, og verdens langt mest produktive jordbaserede astronomiske observatorium. 16 lande er med i ESO: Belgien, Brazilien, Danmark, Finland, Frankrig, Italien, Nederlandene, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien, Tjekkiet, Tyskland og Østrig, og desuden værtsnationen Chile. ESO har et ambitiøst program, som gør det muligt for astronomer at gøre vigtige videnskabelige opdagelser. Programmet har focus på design, konstruktion og drift af stærke jordbaserede observatorier. Desuden har ESO en ledende rolle i formidling og organisering af samarbejde omkring astronomisk forskning. ESO driver tre enestående observatorier i verdensklasse i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO VLT, Very Large Telescope, som er verdens mest avancerede observatorium for synligt lys, samt to oversigtsteleskoper. VISTA, som observerer i infrarødt, er verdens største oversigtsteleskop, og VLT Survey Teleskopet er det største teleskop bygget til at overvåge himlen i synligt lys. ESO er en af de største partnere i ALMA, som er det største eksisterende astronomiprojekt. For tiden bygges ELT, et 39 m optisk og nærinfrarødt teleskop på Cerro Armazones, tæt ved Paranal. Det bliver "verdens største himmeløje".

Links

Kontakter

Claudia Kessler
Stiftung erste deutsche Astronautin gGmbH
E-mail: claudia.kessler@dieastronautin.de

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1807 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1807da
Type:Unspecified : People : Astronaut

Billeder

ESO Astronom er udvalgt til deltagelse i astronauttræningsprogram
ESO Astronom er udvalgt til deltagelse i astronauttræningsprogram
ESO Astronom er udvalgt til deltagelse i astronauttræningsprogram
ESO Astronom er udvalgt til deltagelse i astronauttræningsprogram
ESO Astronom er udvalgt til deltagelse i astronauttræningsprogram
ESO Astronom er udvalgt til deltagelse i astronauttræningsprogram
ESO Astronom er udvalgt til deltagelse i astronauttræningsprogram
ESO Astronom er udvalgt til deltagelse i astronauttræningsprogram
ESO Astronom er udvalgt til deltagelse i astronauttræningsprogram
ESO Astronom er udvalgt til deltagelse i astronauttræningsprogram
ESO Astronom er udvalgt til deltagelse i astronauttræningsprogram
ESO Astronom er udvalgt til deltagelse i astronauttræningsprogram