Pressemeddelelse

La Sillas 50års jubilæum kulminerer med en total solformørkelse

Gæster i massevis oplever fremragende formidling på ESOs første observatorium

3. juli 2019

2. juli 2019 strøg skyggen af Månen under en total solformørkelse direkte hen over ESOs La Silla-observatorium. Det faldt sammen med halvtredsåret for ibrugtagningen af ESOs første observatorium. Siden 1969 har La Silla været førende for Europæisk astronomi, og observatoriet leverer stadig fremragende forskningsresultater. 1000 gæster; her iblandt Chiles præsident valfartede til det fjerntliggende observatorium for at deltage i denne enestående begivenhed.

Klokken 16:40 lokaltid dækkede Månen for Solskiven og skabte en total solformørkelse, som var synlig i et 150 km bredt spor hen over det nordlige Chile, og deriblandt fra La Silla-observatoriet, hvor der samtidg var fest i anledning af observatoriets halvtredsårsjubilæum.

ESO arrangerede i samarbejde med Chiles regering en formidlingskampagne, som gav alle mulighed for at opleve dette sjældne[1] fænomen fra selve La Sillaobservatoriets område. 1000 gæster fik adgang til området, og iblandt dem var der mere end 30 gymnasieelever og 30 ældre medborgere fra La Serena, La Higuera og Coqimbo; de områder, som er naboer til observatoriet.

En anden gruppe studerende kom fra hele Chile. Eleverne var udvalgt via en konkurrence, som blev gennemført i samarbejde med Chiles undervisningsministerium. De studerende fik til opgave at skrive et brev, hvor de skulle redegøre for deres interesse i forskning, og især i astronomi. Vinderne, og for hver en ledsagende forældre fik så et fuldt betalt besøg på La Silla.

Omkring 60 repræsentanter for lokale og internationale medier valgte at følge ESOs invitation til at deltage på stedet. Desuden udsendte ESO hele formørkelsen online som direkte webcast.

Otte aktive brugere af sociale medier blev udvalgt iblandt 300 deltagere fra de forskellige ESON medlemsstater til at deltage i the #MeetESO second edition, hvor vinderne var med på en rundtur til alle ESOs observatorier. De har så fortalt om deres oplevelser på  Twitter,Instagram, og på deres egne blogs og andre sociale medier. En person fra hver af ESOs medlemsstater blev desuden udvalgt i konkurrencen som fejrede La Silla-observatoriets 50års jubilæum, #LaSilla50Years, og var med på rundturen i Chile til observatorierne.

I rundturen og ved solformørkelsen deltog også en lang række repræsentanter fra ESOs formidlingsnetværk ESON - ESO Science Outreach Network. ESON-medarbejderne varetager blandt andet de lokale pressekontakter i medlemslandene, og bearbejder ESOs pressemeddelelser med videre til de lokale sprog. Fra Danmark deltog kommunikationsmedarbejder Ole J. Knudsen fra Aarhus Universitet.

"Folk fra hele Verden rejste til Chile i håbet om en perfekt oplevelse af Solens korona, når Månen passerede imellem Jorden og Solen og gjorde dag til nat i næsten to minutter," forklarer Claudio Melo, som er ESOs repræsentant i Chile. "Gæsterne oplevede en perfekt himmel og fik en perfekt oplevelse af solformørkelsen."

Også Chiles præsident Sebastián Piñera, deltog sammen med de mange andre gæster i begivenheden på La Silla. Han blev modtaget af ESOs generaldirektør Xavier Barcons.

"Vi er meget glade for, at præsidenten valgte at være med os på La Silla denne meget særlige dag," sagde Xavier Barcons. "Solformørkelsen foregik sammen med La Sillas 50års jubilæum, og dannede en fin lejlighed til at fejre det godt og produktive samarbejde imellem Chile og ESO. La Silla har spillet en meget væsentlig rolle i astronomiens udvikling i Europa og i Chile, og chilenske astronomer bruger helt rutinemæssigt teleskoperne på La Sila til deres forskning."

La Silla har været et satsningsområde for ESO siden 1960'erne. Her driver ESO to af Verdens mest produktive teleskoper i 4-meterklassen.

The 3.58-metre New Technology Telescope (NTT) var banebrydende indenfor teleskopdesign, og var det første i Verden, hvor hovedspejlet var computerkontrolleret (det, som kaldes aktiv optik). Teknikken blev udviklet af ESO er er nu i brug ved de fleste af Verdens store teleskoper.

The ESO 3.6-metre telescope huser nu Verdens fremmeste exoplanetjæger indenfor jordbaserede observationer: Den uden sammenligning bedst spektrograf  High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS).

Præsidenten fik en rundtur til La Sillas faciliteter. "Vi er stjernestøv," udbrød præsidenten under besøget. "Idag er Chile Verdens astronomiske centrum, og derfor er det, at være på La Silla-observatoriet idag noget helt specielt."

Observatoriets sædvanlige astronomiske stab var også på stedet, og drog fordel af begivenheden til at bruge nogle af de eksisterende muligheder på observatoriet på nye måder. Syv projekter med videnskabelige eller formidlingsprægede formål blev gennemført i løbet af formørkelsen. Nogle af dem brugte allerede eksisterende teleskoper på La Silla, som for eksempel NTT, ExTrA, TAROT and REM, og andre brugte midlertidige installationer. Det følger op på en lang tradition for at bruge formørkelser til videnskabelige observationer, som for eksempel den berømte bekræftelse af den Generelle Relativitetsteori, som fandt sted for 100 år siden.

Den delvise formørkelse begyndte klokken 15:23:50 lokal chilensk tid. Totaliteten varede 1 minut og 52 sekunder set fra La Silla, og det skete imelle 16:39:23 og 16:41:15. Kort før solnedgang, klokken 17:47:16 sluttede den delvise del af formørkelsen.

Selve formørkelsen fandt altså sted i løbet af den sene eftermiddag, så hele resten af dagen kunne gæsterne opleve en række forskellige aktiviteter. Der var rundvisninger ved La Sillateleskoperne og en række foredrag, koncert og workshops. ESOs astronomer og guider var til rådighed for at hjælpe og vejlede gæsterne hele dagen.

"Det at opleve en total solformørkelse er en dyb oplevelse, som man husker resten af livet. I fremtiden vil gode minder om dagens begivenhed blive gemt i hjertet hos vore mange gæster på La Silla. Det har været en enestående oplevelse i dette enestående observatoriums historie," sluttede Xavier Barcons.

Sidst en total solformørkelse var synlig fra La Silla var i slutningen af det 16. århundrede, og den næste kommer til at ske i år 2231.

Noter

[1] Totale solformørkelser er sjældne. I gennemsnit sker de med cirka 360 års mellemrum for et givet sted.

Mere information

ESO er den fremmeste fællesnationale astronomiorganisation i Europa, og verdens langt mest produktive jordbaserede astronomiske observatorium. 16 lande er med i ESO: Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Irland, Italien, Nederlandene, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien, Tjekkiet, Tyskland og Østrig, og desuden værtsnationen Chile. Australien er med som strategisk partner. ESO har et ambitiøst program, som gør det muligt for astronomer at gøre vigtige videnskabelige opdagelser. Programmet har focus på design, konstruktion og drift af stærke jordbaserede observatorier. Desuden har ESO en ledende rolle i formidling og organisering af samarbejde omkring astronomisk forskning. ESO driver tre enestående observatorier i verdensklasse i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO VLT, Very Large Telescope, som er verdens mest avancerede observatorium for synligt lys, samt to oversigtsteleskoper. VISTA, som observerer i infrarødt, er verdens største oversigtsteleskop, og VLT Survey Teleskopet er det største teleskop bygget til at overvåge himlen i synligt lys. ESO er en af de største partnere i ALMA, som er det største eksisterende astronomiprojekt. For tiden bygges ELT, et 39 m optisk og nærinfrarødt teleskop på Cerro Armazones, tæt ved Paranal. Det bliver "verdens største himmeløje".

Links

Kontakter

Ole J. Knudsen
ESON-Danmark, Stellar Astrophysics Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: 8715 5597
Mobil: 4059 4520
Email: eson-denmark@eso.org

Mariya Lyubenova
Head of ESO Media Relations Team
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6188
Email: pio@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1912 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1912da
Navn:Eclipse
Type:Solar System : Sky Phenomenon : Eclipse : Solar : Total

Billeder

Total solformørkelse La Silla juli 2019
Total solformørkelse La Silla juli 2019
Solformørkelsens bane juli 2019
Solformørkelsens bane juli 2019
Chiles præsident og ESOs generaldirektør oplever formørkelsen
Chiles præsident og ESOs generaldirektør oplever formørkelsen
Forventningsfulde gæster til solformørkelse på La Silla
Forventningsfulde gæster til solformørkelse på La Silla
Gruppefoto med ESOs generaldirektør og partnere
Gruppefoto med ESOs generaldirektør og partnere
CesaR forskerholdet
CesaR forskerholdet
Kameraer klar til formørkelsen
Kameraer klar til formørkelsen
Lokale og internationale medier i arbejde
Lokale og internationale medier i arbejde
Gæster ved solformørkelsen
Gæster ved solformørkelsen
Total solformørkelse på La Silla 2. juli 2019
Total solformørkelse på La Silla 2. juli 2019
Chiles præsident Sebastian Piñera holder tale
Chiles præsident Sebastian Piñera holder tale
Chiles præsident modtages af ESOs generaldirektør
Chiles præsident modtages af ESOs generaldirektør
Den formørkede Sol set fra La Silla
Den formørkede Sol set fra La Silla
Totalitet over La Silla
Totalitet over La Silla
Total Solformørkelse over La Silla 2. juli 2019 (panorama
Total Solformørkelse over La Silla 2. juli 2019 (panorama
Lige før totaliteten
Lige før totaliteten
Total solformørkelse over La SIlla 2. juli 2019
Total solformørkelse over La SIlla 2. juli 2019
Total solformørkelse La Silla 2. juli 2019
Total solformørkelse La Silla 2. juli 2019
Chiles præsident med andre gæster på La Silla under den totale solformørkelse
Chiles præsident med andre gæster på La Silla under den totale solformørkelse
Første månenedgang efter formørkelsen
Første månenedgang efter formørkelsen
Solens korona i polariseret lys fra La Silla 2. juli 2019
Solens korona i polariseret lys fra La Silla 2. juli 2019
Prominente prominencer
Prominente prominencer
Bailey's Beads
Bailey's Beads
Kombineret korona
Kombineret korona
Koronaen fra SOHO og La Silla kombineret
Koronaen fra SOHO og La Silla kombineret
Den dynamiske indre korona
Den dynamiske indre korona
Kombinationsbillede fra SOHO, Solar Dynamics Observatory og La Silla
Kombinationsbillede fra SOHO, Solar Dynamics Observatory og La Silla
ESO 1.52-metre telescope
ESO 1.52-metre telescope
tekst kun tilgængelig på engelsk
SEST during the 2019 total solar eclipse
SEST during the 2019 total solar eclipse
tekst kun tilgængelig på engelsk
Solar Eclipse in La Silla 2019
Solar Eclipse in La Silla 2019
tekst kun tilgængelig på engelsk
Solar Eclipse in La Silla 2019
Solar Eclipse in La Silla 2019
tekst kun tilgængelig på engelsk
Solar Eclipse in La Silla 2019
Solar Eclipse in La Silla 2019
tekst kun tilgængelig på engelsk
Director General at La Silla Observatory
Director General at La Silla Observatory
tekst kun tilgængelig på engelsk
Solar Eclipse in La Silla 2019
Solar Eclipse in La Silla 2019
tekst kun tilgængelig på engelsk
Spectators gather for the solar eclipse
Spectators gather for the solar eclipse
tekst kun tilgængelig på engelsk
La Silla Observatory
La Silla Observatory
tekst kun tilgængelig på engelsk
Solar Eclipse in La Silla 2019
Solar Eclipse in La Silla 2019
tekst kun tilgængelig på engelsk
Solar eclipse in La Silla 2019
Solar eclipse in La Silla 2019
tekst kun tilgængelig på engelsk
Solar Eclipse in La Silla 2019
Solar Eclipse in La Silla 2019
tekst kun tilgængelig på engelsk

Videoer

ESOcast 204 Light: slutningen på La Silla solformørkelsen
ESOcast 204 Light: slutningen på La Silla solformørkelsen
Sporet for solformørkelsen 2. juli 2019
Sporet for solformørkelsen 2. juli 2019
Video med den totale solformørkelse set fra La Silla-observatoriet
Video med den totale solformørkelse set fra La Silla-observatoriet
Real time video af den totale solformørkelse fra La Silla-observatoriet
Real time video af den totale solformørkelse fra La Silla-observatoriet
B-roll fra den totale solformørkelse fra La Silla
B-roll fra den totale solformørkelse fra La Silla
The President of the Republic of Chile at La Silla Observatory
The President of the Republic of Chile at La Silla Observatory
tekst kun tilgængelig på engelsk
Time lapse af solformørkelsen fra REM
Time lapse af solformørkelsen fra REM
Deltagere ved solformørkelsen på La Silla
Deltagere ved solformørkelsen på La Silla