Er vi alene?

ELT bringer astronomien et skridt videre. Et teleskop med en spejldiameter på 39 meter, og med indbygget adaptiv optik vil gøre det muligt at bidrage med mange gennembrud på området.

Artist impression of the ELTELT vil bidrage til eftersøgningen af exoplaneter - planeter der kredser om andre stjerner end Solen. Dette vil ikke kun omfatte afsløringen af planeter på størrelse med Jorden ved indirekte målinger af stjernernes rokkebevægelse skabt af planeterne, der kredser om dem, men også direkte billeder af større planeter og måske endda en karakterisering af deres atmosfærer.

Desuden vil ELT's udvalg af instrumenter gøre det muligt for astronomer at undersøge de tidligste stadier af dannelsen af planetsystemer, og finde vand og organiske molekyler i de protoplanetariske skiver omkring de nyfødte stjerner. ELT vil således besvare fundamentale spørgsmål om planeters dannelse og udvikling samt bringe os et skridt nærmere på at kunne besvare spørgsmålet: Er vi alene? Bortset fra den indlysende videnskabelige interesse, ville dette være et stort gennembrud for menneskeheden.