Tiedote

Olivier Chesneau palkinto 2017

17. lokakuuta 2016

Toukokussa 2014 Olivier Chesneau, yksi aktiivisimmista ja tuotteliaimmista optisen interferometrian yhteisön jäsenistä menehtyi 41 vuoden ikäisenä. Kunnioittaakseen hänen työtään tällä tutkimusalueella hänen koti-instituuttinsa Laboratoire J.-L. Lagrange "Observatoire de la Côte d’Azur":issa Ranskassa ja ESO perustivat palkinnon hänen muistoksensa.

Palkinto myönnetään joka toinen vuosi vuodesta 2015 alkaen parhaalle Euroopan instituutin väitöskirjalle korkean resoluution optisesta tähtitieteestä. Tämä pitää sisällään adaptiivisen optiikan, optisen interferometrian ja vastaavat tekniikat.

Ehdotukset palkinnoinsaajaksi tulee toimittaa 15.1.2017 mennessä osoitteeseen https://olivier-chesneau.oca.eu, missä palkinnon yksityiskohtaiset säännöt ovat saatavilla. Päätös ilmoitetaan maaliskuussa 2017.

Palkinnon voittaja kutsutaan pitämään palkintoluento "The Physics of Evolved Stars II: role of binarity"-konferenssiin, mikä järjestetään Nizzassa 10-13.7.2017. Palkinnonsaaja saa myös 1000 euron rahapalkinnon. ESO raportoi palkinnon saajasta laajalti ja se kasvattaa palkinnonsaajan työn näkyvyyttä erittäin paljon. Palkinnon saajaa pyydetään myös vierailemaan ESO:n päämajassa Garchingissa esittelemässä työtään.

Palkinnon myöntää Nizzan ja muiden instituuttien tutkijoista, VLTI:n tutkijat mukaanlukien, koostuva raati.

Olivier Chesneau (1972–2014) johti näkyvän ja infrapunaisen valon pitkän perusviivan interferometrian uraauurtavaa kehitystyötä. Hän käytti VLTI:tä tutkiakseen kiekkojen muodostumista erilaisten tähtitieteellisten kohteiden ympärille. Hänen merkittävimpiin tuloksiinsa kuuluvat ensimmäisten kiekkojen löytyminen planetaarisista sumuista, sekä suurimman keltaisen hyperjättiläisen löytyminen Linnunradasta. Olivier oli myös paljon mukana erilaisissa popularisointihankkeissa hän jakoi intohimoaan ja tietojaan opettamalla tähtitiedettä, sekä ohjaamalla useita opiskelijoita ja väitöskirjantekijöitä.

Linkit

Yhteystiedot

Palkintoa koskeviin kysymyksiin vastataan osoitteessa
S-posti: chesneauprize@oca.eu

Peter Grimley
ESO Assistant Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6383
S-posti: pgrimley@partner.eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann16072

Kuvat

Olivier Chesneau Prize logo
Olivier Chesneau Prize logo
Englanniksi