Pyörteilevä reuna

Nämä kuvat näyttävät Orionin sumun takana, 1400 valovuoden päässä Maasta sijaitsevan suuren molekulaarisen pilven reunan. Vasemmanpuoleinen kuva näyttää laajan kuvakentän näkymän alueeseen VLT-teleskooppiin (Very Large Telescope) asennetulla HAWK-I –havaintolaitteella nähtynä. Pienempi alue kuvassa on korostettu valkoisella suorakulmiolla ja oikeanpuoleinen kuva näyttää kyseisen alueen hämmästyttävän hehkuvin yksityiskohdin ALMA-laitteistolla (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) havaittuna.

Aikaansaamiensa kauniiden kuvien lisäksi molekulaariset pilvet ovat hyvin kiinnostavia tähtitieteilijöille. Pilvet ovat tähtien syntykehtoja ja niiden laitamilla atomit reagoivat ja muodostavat molekyylejä astrokemiallisissa avainprosesseissa. ALMA:n havaintojen avulla tutkijat kykenivät osoittamaan muutosprosessin atomikaasusta molekulaariseksi kaasuksi Orionin molekulaarisen pilven reunalla. Lähimpänä massiivisena tähtien syntyalueena Orion on täydellinen kohde näiden astrokemiallisten prosessien tutkimiseen ja se antaa mahdollisuuden myös juuri muodostuneiden tähtien ja niiden ympäristön vuorovaikutuksen yksityiskohtaiseen tutkimiseen.

Kumpikin havainto näyttää, että tämä kiehtova astrokemiallinen muuntuminen atomikaasusta molekulaariseksi kaasuksi tapahtuu hyvin dynaamisessa ympäristössä. ALMA:n kuva kaasusumusta muistuttaa suuresti lähestyvän myrskyn tummia pilviä Maan ilmakehässä.

Oikeudet:

ESO/Goicoechea et al.

Kuvasta

Tunnistus:potw1633a
Kieli:fi
Tyyppi:Kokoelma
Julkaisupäivä:15. elokuuta 2016 6:00
Koko:1727 x 747 px

Kohteesta

Nimi:M 42, Messier 42, Orion Nebula
Tyyppi:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Etäisyys:1400 valovuotta

Kuvaformaatit

Suuri JPEG
236,2 KB
Kokoruudun JPEG
109,5 KB