Artist’s impression van het drievoudige systeem met het meest nabije zwarte gat

Deze artist’s impression toont de omloopbanen van de objecten in het drievoudige systeem HR 6819. Dit systeem bestaat uit een centraal paar, bestaande uit een ster (blauwe baan) en een pas ontdekt zwart gat (rode baan). Daaromheen draait nog een andere ster in een wijdere baan (ook blauw). 

 

Het onderzoeksteam dacht aanvankelijk dat het systeem uit slechts twee objecten bestond – de beide sterren. Maar toen de onderzoekers hun waarnemingen analyseerden, bleek HR 6819 tot hun verrassing een derde, nog onbekend object te bevatten: het meest nabije zwarte gat dat tot nu toe is ontdekt. Het zwarte gat is niet zichtbaar, maar verraadt zijn aanwezigheid met zijn zwaartekrachtsaantrekking. De objecten van dit centrale paar hebben ongeveer dezelfde massa en volgen een cirkelvormige baan om hun gemeenschappelijke zwaartepunt. 

 

De waarnemingen, gedaan met de FEROS-spectrograaf van de 2,2-meter MPG/ESO-telescoop van de ESO-sterrenwacht op La Silla, lieten zien dat de binnenste ster een omlooptijd van 40 dagen heeft. De tweede ster bevindt zich op grote afstand van het centrale paar.

Credit:

ESO/L. Calçada

Over de afbeelding

Id:eso2007a
Taal:nl
Type:Ontwerp
Publicatiedatum:6 mei 2020 14:00
Gerelateerde berichten:eso2007
Grootte:5000 x 3000 px

Over het object

Naam:HR 6819
Type:Milky Way : Star : Evolutionary Stage : Black Hole

Afbeeldingstypen

Grote JPEG
1,5 MB

Inzoomen